Hoe bevordert u de doorstroom binnen een platte organisatie?
Veel organisaties kiezen ervoor om de managementlagen te verkleinen, en zo vanuit een plattere structuur zich te organiseren . Iets wat goed past bij bijvoorbeeld hybride werken: medewerkers nemen steeds meer de regie over hun werk en de (dag)indeling hiervan. De leidinggevende heeft hierdoor minder de delegerende of controlerende taak, maar is juist steeds meer mensgericht. Heel positief, wat zo ontstaat er tijd om als leidinggevende echt bezig te houden met de medewerkers in plaats van het proces of de uitvoering! Maar wat soms lastiger is met een platte organisatie is de beperkte mogelijkheid tot doorstromen naar hogere functies. Hoe bevordert u als werkgever dan wel de doorstroom binnen de organisatie?
Wat is een platte organisatiestructuur?
Een platte organisatiestructuur, ook wel een horizontale structuur genoemd, heeft als belangrijke kenmerk dat er weinig tot geen managementlagen tussen de medewerkers en de werkgever of directie zit. Hierdoor zijn medewerkers meer betrokken bij belangrijke beslissingen en hebben zij vaak meer inspraak binnen de organisatie. Doordat de delegerende of controlerende manager vaak ontbreekt, is er veel ruimte voor persoonlijk leiderschap en nemen medewerkers eigen initiatief.
Doorgroeimogelijkheden
Iets wat vaak lastig blijkt binnen een platte organisatie, zijn de doorstroommogelijkheden voor medewerkers en leidinggevende (als die er al zijn). Bij een hiërarchische organisatiestructuur, het tegenovergestelde van een platte structuur, zijn er veel lagen waar een medewerker door omhoog kan klimmen en is het doorgroeien naar een hogere positie theoretische gezien makkelijker.
Bij een platte structuur zijn er, zoals benoemd, weinig tot geen managementlagen die een stap op hoog op papier makkelijker maken. Toch wilt u medewerkers behouden binnen de organisatie en hen niet alleen op werkgebied, maar ook persoonlijk laten ontwikkelen. Zoek daarom de doorstroom niet hoger op, maar juist in de breedte door het bieden van een opleiding of cursus. Vaak gaat het een medewerker om in beweging blijven, dit geldt ook voor kennis of vaardigheden. Op deze manier kan iemand zich wel ontwikkelen of extra taken oppakken die niet per se binnen de rol passen, maar wel voor de organisatie belangrijk zijn. Bijvoorbeeld betrekken bij werving & selectie, klantbinding en projecten. Iemand inzetten op zijn talenten en interesses maakt dat iemand zich op zijn plek voelt en ziet dat hij zich hier kan blijven ontwikkelen.
Houdt uw medewerkers duurzaam inzetbaar
Wilt u training bieden aan uw medewerkers om hen persoonlijke te laten ontwikkelen? Maak dan kennis met ons label OffCourse. Zij bieden diverse trainingen aan voor zowel medewerkers als leidinggevende om persoonlijke groei door te maken. Ga voor het trainingsaanbod naar de website van OffCourse en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
2024 is van start! Een nieuw jaar brengt veranderingen mee, en op HR -gebied is dat niet anders. Wij zetten voor u graag op een rij wat de wijzigingen voor dit jaar [...]
Het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) is een belangrijk HR-instrument binnen iedere organisatie. Indien goed opgesteld, komt u veel te weten over de mening van medewerkers over de voor u belangrijke onderwerpen. Maar wanneer het [...]
Hoe het op het werk gaat, hoor je te bespreken. Maar alsjeblieft niet in zo’n eenmalig eindejaarsvonnis, vindt Rudo Vissers, directeur van paraDIGMA groep. In dagblad Trouw deelt hij zijn visie [...]