Fysiek FIT

Het doel van paraDIGMA groep is om werkend Nederland duurzaam inzetbaar te maken, vanuit een eigen kijk op mens, werk en gezondheid. Vraagstukken over duurzame inzetbaarheid benadert paraDIGMA groep dan ook vanuit onze FIT strategie. Deze strategie is gericht op het optimaliseren van de FIT voor mens, werk en organisaties, op een praktisch toepasbare wijze. Dit doen wij vanuit het FIT model. Dit is opgebouwd uit 4 domeinen. Een daarvan is “Fysiek FIT”.

Wat is fysiek FIT?

Binnen het domein ‘Fysiek FIT’ wordt gekeken naar de fysieke fitheid of vitaliteit van medewerkers. Belangrijke bouwstenen die binnen dit domein vallen zijn de beweegnorm, fysieke gesteldheid, fysiek werkvermogen, slaapkwaliteit en lifestyle. Vanzelfsprekend allemaal in relatie tot de fysieke eisen die het werk stelt. Uit onderzoek is gebleken dat fysiek vitale medewerkers niet alleen gelukkiger zijn, maar ook aantoonbaar productiever.

Wat heeft invloed op fysiek FIT?

Het domein fysiek FIT is opgebouwd uit 5 bouwstenen. Deze bouwstenen hebben invloed op het fysiek fit iemand zich voelt. Ze kunnen zowel een positief als negatief hebben. De bouwstenen voor dit domein zijn:

Beweegnorm

De mate waarin een medewerker voldoende beweegt.”

Mensen bewegen steeds minder en zitten veel meer, vooral door het veelvuldig gebruik van computers en smartphones. Ook zien we dat mensen minder vaak de fiets of te voet naar hun bestemming gaan dan vroeger. Voldoende bewegen is essentieel voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Het verminderd de risico’s op (chronische) ziekten en het verbetert de cognitie. Medewerkers die voldoende bewegen kunnen zich beter concentreren, zijn productiever en verzuimen minder. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om minstens 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen, en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. In de FIT-analyse vragen we medewerkers hoeveel en hoe vaak ze wekelijks aan flinke lichaamsbeweging doen. Dit geeft inzicht in of medewerkers genoeg bewegen, gemiddeld bewegen of juist te weinig bewegen.

Veilige werkplek

“De mate waarin een medewerker over een veilige werkplek bezit.”

Een veilige werkplek is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Het voorkomt arbeidsongevallen en beroepsziekten, leidt tot minder arbeidsverzuim en het verhoogt de productiviteit, omdat medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Een onveilige werkplek kan de reputatie van een organisatie beschadigen. Het hebben van een veilige werkplek is een wettelijke verplichting en draagt bij aan positieve organisatiecultuur en bedrijfsresultaten. Binnen de FIT analyse vragen wij medewerkers of zij een veilige werkplek ervaren.

Slaapproblemen

“De mate waarin de medewerker de afgelopen maand erg slecht geslapen heeft.”

In de FIT-analyse vragen we medewerkers naar de slaapproblemen die ze de afgelopen maand hebben ervaren. Dit helpt ons om een duidelijk beeld te krijgen van eventuele slaapproblemen binnen de organisatie. Slaapproblemen bij medewerkers vormen namelijk een groot risico voor organisaties omdat ze de kans op fouten, ongevallen en verminderde productiviteit vergroten, terwijl het ook vaak kan leiden tot arbeidsverzuim. Er is een directe relatie tussen chronische slaapproblemen en langdurige stress aangezien het herstel van dagelijkse stress wordt belemmerd, wat resulteert in uitputting en emotionele problemen.

Wanneer medewerkers juist goed slapen, zijn ze alert, productief en beter in staat om met stress om te gaan, wat leidt tot hogere efficiëntie en minder fouten op de werkvloer. Dit resulteert in lager verzuim, minder gezondheidsproblemen en een positievere werksfeer, wat het behoud van talent en de algehele organisatieprestaties ten goede komt. Goede slaap bevordert ook cognitieve functies en het mentale welbevinden, waardoor medewerkers beter uitgerust zijn om uitdagingen aan te gaan en effectief samen te werken.

Fysiek werkvermogen

“Inschatting van het eigen werkvermogen met het oog op de fysieke eisen die het werk stelt.”

Het fysieke werkvermogen van medewerkers is belangrijk omdat het direct bijdraagt aan hun productiviteit. Een goed fysiek werkvermogen verminderd het risico op verzuim. Bovendien draagt een goede fysieke conditie bij aan het algehele welzijn en tevredenheid van medewerkers. Dit leidt tot een gezonde en duurzame werkomgeving. Binnen de FIT analyse vragen wij medewerkers hun eigen fysieke werkvermogen te beoordelen. Hierdoor wordt inzicht verkregen in hoeverre medewerkers fysiek in staat zijn om de eisen die het werk hen stelt aan te kunnen en kan de organisatie actie ondernemen waar nodig.

Verzuim verwachting

“Inschatting van het eigen verzuim.”

Binnen de FIT analyse vragen wij medewerkers hun verzuim voor komend jaar in te schatten. Hierdoor wordt inzicht verkregen in potentieel verzuim. Het is belangrijk om medewerkers hiernaar te vragen, zodat de organisatie inzicht kan krijgen in potentiële risicofactoren binnen het verzuim en  kan inzicht verkregen worden in het verzuimgedrag (verzuimdrempel). Hierdoor kan de organisatie preventieve maatregelen nemen om zo het werkklimaat te verbeteren en arbeidsverzuim te voorkomen.

Fysiek FIT en de andere domeinen

Binnen de FIT strategie van paraDIGMA groep zijn er 4 domeinen, fysiek FIT is hier slechts een van. De overige domeinen zijn: Mentaal FIT, Job FIT en Organisatie FIT. Ieder domein heeft haar eigen bouwstenen die invloed hebben op dat specifieke domein. Echter zijn deze bouwstenen en domeinen met elkaar verbonden. De samenhang van bouwstenen en domeinen bepalen of een medewerker of organisatie wel of niet duurzaam inzetbaar is.

BEKIJK OOK DE ANDERE DOMEINEN

Binnen de FIT Strategie zijn er totaal 4 domeinen. Bekijk ook eens de andere domeinen en kom te weten hoe FIT uw organisatie en medewerkers zijn.