Anders Denken Podcast met Berber Pasveer – Een protocol voor rouw op de werkvloer, goed idee of niet?
Een protocol voor rouw op de werkvloer, goed idee of niet? – Anders Denken Podcast #25
Vanaf dit jaar wordt rouwverlof wettelijk verankerd voor Nederlandse medewerkers. Fulltime medewerkers krijgen recht op vijf betaalde verlofdagen na het overlijden van een partner of minderjarig kind. Een belangrijke stap, maar is dit voldoende om het complexe proces van rouw te faciliteren? In aflevering 25 van de Anders Denken Podcast legt Berber Pasveer, zelfstandig uitvaartondernemer, uit waarom rouw niet in een vast protocol te vatten is en hoe werkgevers effectiever om kunnen gaan met rouw op de werkvloer.
De wet versus de werkelijkheid van rouw
De nieuwe wetswijziging verplicht werkgevers om medewerkers door te betalen tijdens het rouwverlof. Het doel hiervan is om medewerkers te ondersteunen tijdens hun rouwproces en langdurig verzuim te voorkomen. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, belicht Berber Pasveer in de Anders Denken Podcast waarom een vast rouwprotocol niet werkt. “Wanneer organisaties zeggen dat ze een rouwprotocol hanteren, gaan bij mij de haren recht overeind staan,” vertelt Berber. “Er kan geen protocol bestaan voor rouw, hoogstens verzuimbeleid.”
Individuele benadering van rouw op de werkvloer
Rouw is een persoonlijk proces dat voor iedereen anders verloopt. De wettelijke vijf dagen verlof kunnen voor sommigen voldoende zijn, terwijl anderen veel langer nodig hebben om weer volwaardig te kunnen functioneren. Dit betekent dat organisaties verder moeten kijken en dus niet vast moeten houden aan een protocol.
Volgens Berber is het essentieel dat werkgevers:
- Begrip tonen en goed luisteren – Luister naar het verhaal van de rouwende collega in plaats van direct adviezen te geven.
- De juiste vragen stellen – Vermijd algemene vragen zoals “Hoe gaat het?” en stel in plaats daarvan specifieke, open vragen zoals “Hoe heb je de uitvaart ervaren?”
- Maatwerk bieden – Vraag wat de medewerker nodig heeft, bijvoorbeeld later beginnen of thuis opstarten.
- Betrokken blijven – Houd de medewerker betrokken bij het werk, want het helpt niet om een rouwende medewerker naar huis sturen. Probeer als werkgever daarom betrokken te blijven bij het rouwproces door goed te luisteren en belangstelling te tonen.
Waarom ziekmelden niet de oplossing is
Een belangrijk inzicht dat Berber deelt is dat rouw geen ziekte is. “Iemand naar huis sturen of laten ziekmelden werkt niet. Het kan dan medisch of chronisch verzuim worden,” waarschuwt ze. De uitdaging voor werkgevers ligt in het vinden van een balans: de rouwende medewerker betrokken houden bij het arbeidsproces, zonder onnodige druk uit te oefenen. “Als je de ruimte krijgt en voelt, draagt het bij aan herstel. Door dingen zelf te doen wordt het proces om verder te kunnen beter.”
Kijk verder dan alleen het wettelijke rouwverlof
De wettelijke verankering van rouwverlof is een goede eerste stap, maar rouw laat zich niet vatten in een tijdsbestek van vijf dagen. Werkgevers die willen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers, zullen verder moeten kijken dan alleen het wettelijke rouwverlof. Rouw vraagt namelijk om tijd, ruimte en begrip, en dat is niet in een protocol te vangen.
Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
In aflevering 25 van de Anders Denken Podcast deelt Berber Pasveer, voormalig verzuimmanager en tegenwoordig zelfstandig uitvaartondernemer, haar kennis over rouw en hoe je als organisatie om kunt gaan met rouw [...]
Anders Denken Podcast met Niels Gerritse: hoe een goede onboarding bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van uw organisatie In aflevering #24 van de Anders Denken Podcast deelt Niels Gerritse, verantwoordelijk voor [...]
In aflevering #24 van de Anders Denken Podcast gaat Niels Gerritse in op het belang van onboarding. Niels is verantwoordelijk voor de afdeling Learning & Development bij Vermaat, een groot horecabedrijf [...]