WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Anders Denken Podcast S2E04 met Rogier Mars

Neurowetenschapper Rogier Mars over dat wat we kunnen leren van primaten | Anders Denken Podcast #16

Waar komt ons gedrag vandaan? Hoe zijn sociale groepen opgebouwd? Wat is eigenlijk de ideale grootte van zo’n groep? En waarom laten we blijvend steken vallen als we proberen inclusief te zijn? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft neurowetenschapper Rogier Mars antwoord.

“Wij mensen hanteren graag groepen van maximaal 150 personen. Denk bijvoorbeeld aan de oude kerkgemeenschappen, de standardeenheden in het leger, maar bijvoorbeeld ook aan de ‘operational units’ van succesvolle bedrijven. Wordt een groep groter? Dan moeten we die opbreken in kleinere subgroepen. Anders gaat het onderlinge contact en ons coöperatieve component verloren.”

Volgens Mars is inclusiviteit binnen die groepen eigenlijk heel onnatuurlijk. “Als primaten moesten wij situaties en voedsel snel kunnen beoordelen. Dat was immers noodzakelijk om te kunnen overleven. Dat visueel categoriseren en snel rangschikken van informatie passen wij vandaag de dag ook toe op onze sociale situaties. Het zorgt ervoor dat we mensen zoeken die op ons lijken. En dat staat inclusiviteit in de weg. Daar moeten we rekening mee houden: wees je bewust van die eerste indruk.”

Benieuwd naar meer inzichten en adviezen van Mars?

Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

Iedere laatste donderdag van de maand kunt u weer een nieuwe aflevering beluisteren van de Anders Denken Podcast. Met deze podcast willen we prikkelen, informeren en inspireren op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant