Een assessment tijdens de sollicitatieprocedure? Zo zorgt u ervoor dat dit niet afschrikt
In een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk dat werkgevers op een goede manier te werk gaan in de zoektocht naar talent. In deze zoektocht gaat het wel eens mis bij één van de eerste stappen in het sollicitatieproces. Bijvoorbeeld bij het assessment, een veelgebruikte tool in het sollicitatieproces. Wanneer dit op een verkeerde manier wordt gecommuniceerd, kan het potentiële kandidaten afschrikken. Hoe kunt u als werkgever ervoor zorgen dat u sollicitanten niet ontmoedigt door het gebruik van assessments, en hoe creëert u tegelijkertijd duidelijkheid over het sollicitatietraject?
Wat is een assessment?
Een assessment bestaat uit verschillende psychologische testen die aan de hand van vragen, antwoorden en gesprekken laten zien hoe een kandidaat in een situatie reageert. Een soort persoonlijkheidstest is het dus. In dit artikel gaan we in op het selectie-assessment dat wordt gebruikt tijdens het sollicitatietraject.
4 tips voor assessments
Tip 1: Maak het assessment relevant en transparant
Een assessment moet aansluiten bij de functie waarvoor u een kandidaat werft. Een te algemeen of complex assessment kan kandidaten het gevoel geven dat ze zich moeten bewijzen op onderwerpen die niet van belang zijn voor de functie. Zorg ervoor dat het assessment een goede representatie is van de vaardigheden die voor de baan benodigd zijn.
Wees ook duidelijk over het doel van het assessment. Leg uit waarom het onderdeel is van het sollicitatieproces en hoe het helpt om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de rol. Dit verlaagt de drempel voor kandidaten en laat zien dat het assessment een middel is om zowel hun kwaliteiten als hun FIT binnen het bedrijf te beoordelen.
Tip 2: Bereid de kandidaten goed voor
De kandidaten maken niet dagelijks een assessment dus er is kans dat ze zich onzeker erover voelen. Bied daarom vooraf duidelijke uitleg over wat ze kunnen verwachten. Dit kan bijvoorbeeld door een korte toelichting te geven over de soorten testen en de tijd die ze ervoor krijgen.
Daarnaast kunt u eventueel voorbeeldvragen of oefenopdrachten aanbieden, zodat kandidaten zich goed kunnen voorbereiden. Dit zorgt voor minder stress en verhoogt de kans dat u een eerlijke evaluatie krijgt van hun werkelijke kwaliteiten.
Tip 3: Communiceer duidelijk hoe het sollicitatietraject eruitziet
Sollicitanten willen weten waar ze aan toe zijn en daarom is het van belang om duidelijk te zijn over hoe het sollicitatietraject eruitziet. Geef een helder overzicht van het sollicitatieproces: van de eerste sollicitatie, via eventuele gesprekken en het assessment, tot de uiteindelijke eventuele aanbieding.
Vertel de kandidaat wat de verwachte tijdslijnen zijn voor elke fase en wanneer ze een antwoord kunnen verwachten. Dit voorkomt onzekerheid en zorgt ervoor dat sollicitanten zich gezien voelen. Geef ook zeker feedback bij een negatieve uitkomst van een sollicitatie.
Tip 4: Blijf in contact met de kandidaten
Tot slot is het belangrijk dat u contact houdt met de sollicitant gedurende het sollicitatietraject. Is de recruiter niet bij de assessment aanwezig? Neem dan even contact na het gesprek om te kijken hoe de kandidaat het heeft ervaren. Geef feedback waar mogelijk en wees open voor vragen. Dit is fijn voor de kandidaat en verhoogt de kans dat ze een positieve indruk van de organisatie krijgen, zelfs als ze niet geselecteerd worden.
Geen assessment, geen motivatiebrief, maar talent
Met een assessment en motivatiebrief wilt u kijken of een medewerker goed in de organisatie past en klaar is voor de functie. Maar wat als u deze beide nu weglaat en vragen stelt waar u echt het antwoord op wil weten? Bij paraDIGMA groep stellen we sollicitanten vooraf 5 motivatievragen. Deze vragen zijn afgestemd op onze organisatiecultuur en hoe kandidaten in bepaalde situaties reageren. Dit geeft paraDIGMA groep een dieper inzicht over de sollicitant en voorkomt standaardzinnen in motivatiebrieven die weinig over de persoon onthullen.
Benieuwd naar meer inzichten voor de beste werving en selectie? Lees dan de tips van onze recruiters via onze website.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Het jaar 2025 brengt verschillende belangrijke veranderingen op HR-gebied. Van aanpassingen in de wetgeving voor zelfstandige ondernemers tot wijzigingen in sociale premies en arbeidsvoorwaarden, de veranderingen kunnen gevolgen hebben voor arbeidsrelaties en [...]
Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid en het ontslagrecht bij een verzuimende medewerker | Anders Denken Podcast #23 met arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers Een nieuw jaar is op komst en dus zijn [...]
Wicher Schols, hoofddocent en partner bij The School of Life, over emotionele intelligentie | Anders Denken Podcast #22 In deze aflevering van de Anders Denken Podcast is Wicher Schols te gast. [...]