De kracht van emotionele intelligentie
Hoe emotionele intelligentie leiderschap en samenwerking versterkt
Wat is emotionele intelligentie? Hoe ontwikkel je het? En waarom draagt emotionele intelligentie bij aan goed leiderschap en een betere samenwerking in teams? In de nieuwste aflevering van de Anders Denken Podcast deelt Wicher Schols, hoofd docent bij The School of Life in Amsterdam, zijn inzichten over de kracht van emotionele intelligentie en hoe deze vaardigheid zowel leidinggevenden als teams helpt effectiever en harmonieuzer samen te werken.
Emotionele intelligentie: wat is het?
“Emotionele intelligentie is de mate waarin je jezelf kent,” zegt Wicher Schols. “We hebben emotionele intelligentie nodig om ons zelfbewustzijn te vergroten. Als je jezelf goed kent, kun je je beter verbinden met anderen en weet je wat je bij hen losmaakt. Om jezelf beter te leren kennen, moet je ook je oorsprong begrijpen. Het verkrijgen van zelfinzicht hoeft niet lang te duren, maar de veranderingen die daaruit voortkomen, vergen wel tijd en aandacht.” Emotionele intelligentie wordt vaak gezien als de sleutel tot succes – zowel in persoonlijke ontwikkeling als binnen organisaties. Wicher benadrukt het belang van zelfinzicht: “Als je jezelf goed kent, kun je je ook beter verbinden met anderen. En als je dat doet, kun je veel meer bereiken, zowel als individu als binnen een team.” Door patronen te herkennen die in de vroege jaren van je leven zijn ontstaan, kunnen we ons gedrag veranderen en effectiever omgaan met collega’s, vrienden en familie.
Bewust bekwaam worden
In zijn lessen daagt Wicher deelnemers uit om van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam te gaan. “Dit proces is niet gemakkelijk, maar het is nodig om uiteindelijk naar bewust bekwaam te groeien, en dat is het grote doel.” Dit vereist veel reflectie en doorzettingsvermogen van iedereen die hieraan wil werken. “Als je iets wilt veranderen, heb je tijd nodig om het uit te zoeken.” Verandering komt niet alleen door fysieke bijeenkomsten, het hele traject duurt langer. “Het bewustzijn dat mensen ontwikkelen is het leerdoel. Ze ontdekken dat ze vastzitten in patronen die vaak al in de jeugd zijn ontstaan. In het begin gaat het stroef, maar gedurende het traject ontdekken ze steeds meer en wordt alles duidelijker.”
- Benieuwd naar wat emotionele intelligentie precies inhoudt en welke invloed het heeft op persoonlijke ontwikkeling en samenwerking? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de Anders Denken Podcast.
Het effect van feedback
Een belangrijke factor voor een succesvol team is het vermogen om feedback te geven en te ontvangen. Feedback is essentieel voor groei, maar het begint met de bereidheid om het te vragen – en niet te wachten tot het wordt aangeboden. Wicher werkt met veel verschillende groepen, van leergroepen tot teams, en zijn doel is altijd hetzelfde: de verbinding vergroten, zodat mensen beter kunnen presteren door een sterkere samenwerking. Zijn lessen beginnen met het bewust worden van eigen patronen en het gezamenlijk reflecteren op gedrag dat tot grote veranderingen kan leiden binnen teams. Dit lukt volgens Wicher alleen als je er echt bewust bij stilstaat. “Als je stilstaat en reflecteert, zie je pas de kleine interacties die je normaal niet opmerkt. Deze vertraging kan organisaties helpen om vooruit te komen.”
“Ik sta even stil, en dat is al een hele vooruitgang.”
In de praktijk ziet Wicher dat veel organisaties te weinig tijd besteden aan reflectie en dat de onderlinge gesprekken vaak slechts inhoudelijk zijn. “We kunnen op verschillende niveaus praten: over inhoud, processen en relaties. Vaak praten teams te veel over de inhoud, te weinig over de processen, en helemaal te weinig over de onderlinge relaties. Er wordt te weinig tijd besteed aan reflectie om de onderlinge relaties te verbeteren. Dit komt vaak omdat er te weinig mogelijkheden zijn om samen te verbeteren. Wat helpt, is om af en toe met elkaar stil te staan en de situatie beter te overzien. ‘Ik sta even stil, en dat is al een hele vooruitgang,’ is een mooie quote die daarbij past.”
Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Het jaar 2025 brengt verschillende belangrijke veranderingen op HR-gebied. Van aanpassingen in de wetgeving voor zelfstandige ondernemers tot wijzigingen in sociale premies en arbeidsvoorwaarden, de veranderingen kunnen gevolgen hebben voor arbeidsrelaties en [...]
Anders Denken Podcast met Suzanne Meijers: schijnzelfstandigheid van zzp’ers en hoe zit het met ontslagrecht bij verzuim? Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid en alles over het ontslagrecht (bij verzuim) In [...]
Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid en het ontslagrecht bij een verzuimende medewerker | Anders Denken Podcast #23 met arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers Een nieuw jaar is op komst en dus zijn [...]