De PSION-workshops en trainingen in de spotlight!

Resolu beeld23

Welkom op paraDIGMA.nl

De PSION-workshops en trainingen in de spotlight!

Dat PSION verschillende workshops en trainingen te bieden heeft, is bij de meesten nu wel bekend! Maar weet u welke workshops en trainingen er precies te volgen zijn en wat deze u kunnen bieden? We vroegen Ymke Dorrepaal, PSION-psycholoog en Coördinator Trainingen en Workshops, ons wat meer te vertellen.

Zoek de verschillen

Bij PSION wordt gesproken over trainingen en workshops. Maar wat is eigenlijk het verschil? Volgens Ymke zit het verschil in de inhoud: “Simpel gezegd behandelen de workshops de basistheorie. Ze zijn bedoeld om deelnemers te triggeren om stil te staan bij een bepaald thema of ze ergens bewust van te maken; bijvoorbeeld de workshop werk- en privébalans. Met de  trainingen willen we ook daadwerkelijk gedragsverandering stimuleren. We bieden praktische handvatten om bepaalde skills en vaardigheden te creëren of vergroten. Tijdens de trainingen gaan we dieper in op de theorie en op bepaalde thema’s. De trainingen worden dan ook in twee dagdelen aangeboden.”

PSION biedt workshops en trainingen voor zowel leidinggevenden als medewerkers. Voor de leidinggevenden ligt de focus meer op het herkennen van de signalen van psychische klachten bij medewerkers en het gesprek hierover aangaan. Voor de medewerkers gaat het onder andere over jezelf beter leren kennen en het verkrijgen van inzichten en tools om disbalans en/of overbelasting zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast biedt PSION ook trainingen en sessies gericht op de ontwikkeling en coaching van teams in z’n geheel, bijvoorbeeld het verbeteren van de samenwerking.

In teams, maar ook gericht op het individu

In de visie van PSION is ieder mens uniek; zo ook de psychische klachten die medewerkers kunnen ondervinden. Dat vraagt altijd om een persoonlijke, op maat ingerichte aanpak. Deze visie neemt PSION ook mee in de trainingen en workshops. Ondanks dat de trainingen en workshops in groepsverband worden aangeboden, houden de trainers altijd rekening met de persoonlijke ontwikkelmogelijkheden en leerpunten. Sinds dit jaar is het ook mogelijk om je individueel in te schrijven voor een training of workshop.

Onze eigen psychologen

Ymke: “Alle workshops worden gegeven door onze eigen psychologen. Hierdoor kunnen wij onze visie goed uitdragen. Bovendien hebben al onze psychologen veel ervaring in het werkveld en veel kennis van het vakgebied. Deze kennis en ervaring passen wij toe tijdens het geven van de trainingen en workshops. Dit stelt ons ook in staat om buiten de theorie en de lijntjes te denken. Daarnaast maken wij bij bepaalde trainingen gebruik van trainingsacteurs. Dit vergroot het leer- en ontwikkeleffect bij deelnemers aanzienlijk!”

Van super gemotiveerd tot “workshop-moe”

Ymke gaat zelf ook regelmatig op pad als trainer. Ymke: “Tijdens zo’n workshop of training kunnen de gekste en mooiste momenten ontstaan! Ook kom ik zoveel verschillende mensen tegen die ieder op zijn of haar eigen manier zo’n workshop of training ingaat. De een is intrinsiek gemotiveerd, terwijl de ander het als een “moetje” ziet. We merken dat het succes van een workshop of trainer toeneemt als de werkgever, voorafgaand aan de workshop, goed communiceert over het doel en de inhoud van de workshop. We merken dat dit de medewerkers motiveert.

Ik heb een keer een training aan een organisatie gegeven die in mijn beleving een beetje “workshop-moe” was; ze moesten al zoveel workshops en trainingen volgen en ik was 1 van de vele. Ik weet nog goed dat ik een deelnemer hoorde zeggen: “weer zo’n grietje die ons even komt vertellen hoe en wat we moeten doen”, lacht Ymke. “Ik gooide direct het roer om en stapte van mijn oorspronkelijke plan af. Ik maakte deze situatie direct bespreekbaar en gaf de regie terug aan de deelnemers; laten we samen kijken hoe we hier het beste uit kunnen halen. Dat ligt niet alleen bij mij, maar ook bij jezelf. Soms vinden deelnemers deze aanpak confronterend, maar achteraf werkt dit altijd positief. Die middag, aan het einde van de workshop, heb ik een van de mooiste complimenten ontvangen: ‘Wat fijn dat jij geen ‘typische trainer’ bent die alleen  haar verhaal komt doen en daarna weer naar huis gaat!’

En dat is denk ik wel waar PSION in uitblinkt: we proberen altijd naadloos aan te voelen wat de stemming onder de deelnemers is en passen onze aanpak hierop aan. Helaas is het zo dat sommigen helemaal niet op ons zitten te wachten, maar slagen er uiteindelijk toch in om iedereen met een positief gevoel naar huis te laten gaan en iets mee te geven! En natuurlijk kom ik ook vaak genoeg groepen tegen die wel gemotiveerd zijn en er zin in hebben”, lacht Ymke!

Meer weten over de workshops van PSION?

Neem dan een kijkje op de website bekijk ons aanbod. Voor vragen kunt u contact opnemen met 088-031 3800 of servicedesk@psion.nl.

Het laatste nieuws