WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

DESTRESS: alles over het verminderen van stress op de werkvloer | Anders Denken Podcast #28

In aflevering 28 van de Anders Denken Podcast staat het thema werkstress centraal. Te gast zijn onderzoekers Anouk Gathier en Lily Anzion, beiden verbonden aan het Amsterdam UMC en betrokken bij het onderzoeksproject DESTRESS. Dit achtjarige programma richt zich op het vroegtijdig herkennen én voorkomen van ongezonde stress op de werkvloer. Een ambitieus project, waarin wetenschap en praktijk samenkomen.

Uniek stresspaspoort

Volgens Anouk en Lily heeft iedereen een ‘uniek stresspaspoort’. Stress wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Waar de één goed kan werken onder druk, raakt de ander juist overbelast. Die individualiteit vraagt om maatwerk. DESTRESS kijkt daarom breed: van persoonlijke ervaringen tot organisatieculturen, van fysieke signalen tot mentale beleving. Hoewel stress vaak als negatief wordt gezien, is het pas echt problematisch als het functioneren belemmert of tot uitval leidt.

Vroegtijdig signaleren

Het doel van DESTRESS is om stress in een vroeg stadium te herkennen en bespreekbaar te maken. Het project bestaat uit drie clusters: het eerste richt zich op de randvoorwaarden (zoals juridische en ethische kaders), het tweede op het meten van stresssignalen en het derde op het ontwikkelen van een praktische oplossing, zoals een tool of app. Deze tool moet zowel medewerkers als werkgevers inzicht geven in stresssignalen, zodat het gesprek eerder gevoerd kan worden, en uitval wordt voorkomen.

Wearables en vragenlijsten

Wat DESTRESS bijzonder maakt, is de combinatie van technologische metingen en persoonlijke beleving. Zo worden wearables ingezet om fysiologische signalen van stress te meten, zoals hartslag en huidgeleiding. Tegelijkertijd wordt er informatie verzameld via interviews en vragenlijsten, waarin mensen zelf hun stressniveau rapporteren. “Het is ook interessant om te kijken of wat iemand zelf rapporteert, overeenkomt met wat we meten via de wearables,” aldus de onderzoekers.

Die vergelijking biedt waardevolle inzichten: zijn mensen zich bewust van hun stresssignalen, of slaat het lichaam al alarm terwijl de geest het nog wegdrukt? Door deze gegevens slim te combineren, ontstaat een objectieve basis voor het gesprek. Niet om te controleren, maar om eerder de dialoog aan te gaan, begrip te creëren en tijdig ondersteuning te bieden.

Meer weten over DESTRESS en hoe dit onderzoek organisaties en medewerkers gaat helpen om stress eerder te herkennen en bespreekbaar te maken?

Luister dan de volledige aflevering van de Anders Denken Podcast op Spotify.

Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

ADP DESTRESS Lily Anzion Anouk Gathier
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant