Help! Mijn werkgeluk is uit balans!

Kantoor - manager-18

Welkom op paraDIGMA.nl

Werkgeluk

Help! Mijn werkgeluk is uit balans!

Vitale mensen hebben meer werkgeluk; dat is bij de meesten nu wel bekend. Gezonde en gelukkige medewerkers vinden namelijk vaak de juiste weg in de organisatie, zoeken zelf ruimte voor autonomie en krijgen de juiste functionele- en sociale steun. Waardering vanuit de werkgever en de gezonde werkdruk zijn hierbij belangrijk! Een juiste balans tussen het drukke werkzame leven en een leuke, veilige en gezonde thuissituatie is het meest optimale plaatje. Maar wat nou als dit ‘optimale plaatje’ opeens niet meer zo optimaal lijkt te zijn? Wat nou als de match tussen de medewerker en het werk zoek is?

Dan is het tijd om in actie te komen, zowel voor de medewerker als de werkgever! Waar komt dit door? Past het werk nog wel bij de medewerker? Haalt een medewerker nog wel energie uit zijn werk, of kost het de medewerker alleen maar energie?

Een medewerker die niet (meer) op zijn of haar plek is in de organisatie, is vaker gedemotiveerd en levert mindere kwaliteit. Bovendien zal een medewerker sneller de keuze maken om te verzuimen of nog erger; de medewerker benoemt het probleem niet en werkt door tot het niet meer gaat. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de medewerker.

Tijd voor Optios!

Geen prettige situatie dus; voor zowel de medewerker als de werkgever. Binnen paraDIGMA groep is Optios dé expert op het gebied van spoor 2- en 3-begeleiding en ontwikkeltrajecten. De consultants krijgen dan ook vaak te maken met situaties waar de match tussen het werk en de medewerker zoek is. Zo mocht onze Optios-consultant ooit kennismaken met Martijn. Martijn was 40 jaar oud en opgeleid als Chemisch Analist. Na 15 jaar gewerkt te hebben bij zijn werkgever, viel hij uit vanwege burn-outklachten.

Hoe Martijn zijn werkvreugde heeft teruggevonden

“Optios heeft me erg geholpen om meer inzicht in mijzelf te krijgen. Samen met de consultant heb ik namelijk intensieve gesprekken gevoerd en verschillende opdrachten uitgevoerd. Hierdoor werd het mij gaandeweg duidelijk dat mijn huidige werkplek mij niet meer kon bieden wat ik nodig had.”

“Ik kreeg de mogelijkheid om, onder begeleiding van Optios, om me heen te gaan kijken naar een andere mogelijkheden. Door de intensieve gesprekken en begeleiding, werd snel helder waar een nieuwe functie voor mij aan moest voldoen om écht gelukkig te worden in mijn werk. Optios adviseerde mij hierbij om een aantal mensen uit mijn omgeving en netwerk in vertrouwen te nemen en te benaderen; misschien dat hier een mooie kans uit voort kon komen. En die kans kreeg ik inderdaad: ik werk nu namelijk als Productmanager, waar ik erg blij mee ben! Het is een brede functie met veel afwisseling en veel contacten. Ik let erop dat het product werkbaar is in de praktijk en borg de kwaliteit. In deze functie heb ik gevonden wat ik zoek en dat doet me erg goed.”

“Mijn nieuwe baan geeft mij zoveel vreugde! Mijn energielevel is drastisch gestegen doordat de baan aansluit bij voor mij belangrijke werkwaarden. Daarnaast, maar ook erg belangrijk, krijg ik waardering en voel ik mij weer nuttig. Dat heeft mijn eigenwaarde een boost gegeven. Ik denk dat dit voor veel mensen met klachten van overspannenheid of een burn-out van belang is: weten en ervaren dat je wél van belang bent voor de maatschappij en dat je veel te bieden hebt. Een passende baan is erg belangrijk, ook al heb je dat in het begin van een spoor 2-traject nog niet allemaal door en wil je in de eerste instantie eigenlijk niet weg bij je werkgever.”

“De benadering van Optios vond ik fijn, persoonlijk en vertrouwelijk. De consultant die mij begeleidde, was altijd bereikbaar via mail, telefoon en app. Ik voelde mij daardoor geen nummer, maar ik voelde persoonlijke betrokkenheid en een warme band.”

De begeleiding van Optios

Optios gaat actief met medewerkers en de werkgevers aan de slag om te kijken waar er mogelijkheden liggen in het takenpakket van de medewerker of, indien nodig, bij een andere werkgever. Daarnaast helpt Optios de medewerker om zelf de regie te pakken, want hij of zij heeft zelf de verantwoordelijkheid over zijn of haar loopbaan.

Meer weten over Optios en de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op of neem een kijkje op de website.

Het laatste nieuws