Leiderschap

Personal trainer-3

Welkom op paraDIGMA.nl

Ontwikkel uw leiderschapstalenten

Leidinggevende: ben je dat of word je dat?

We kennen allemaal wel een leidinggevende waarvan we denken ‘die is voor deze functie gemaakt’. Maar is die gedachte ook waarheid? Kan iedereen leidinggevende worden, of moet u een geboren leider zijn om te kunnen leiding geven? En waar moet een goede leidinggevende aan voldoen, wat moet hij of zij zeker ontwikkelen?

Waar begint leiderschap?

Leiderschapsontwikkeling begint met persoonlijk leiderschap. De persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende is een belangrijke eerste stap. Wie u bent als persoon, wie u wilt zijn, wat u wilt bereiken en hoe u dat gaat doen zijn bepalend om te weten welke richting u op wilt. Het gaat u sneller gemakkelijker af als u eigenschappen bezit die goed aansluiten bij wat er van een leidinggevende verwacht wordt. Maar is dat ook echt een vereiste om mee te beginnen, of niet?

De kracht van de medewerkers

Wanneer medewerkers vrijheid in hun werk ervaren, zinvol werk doen en gewaardeerd worden, zie je eerder persoonlijk leiderschap ontwikkelen, dan in een organisatie waarin dit niet vanzelfsprekend is. Goed kunnen presteren vraagt niet alleen een investering en initiatief van de medewerker, de leidinggevende moet zich hiervoor ook inzetten. Vertrouwen speelt een grote rol. Als leidinggevende is het belangrijk dat u de kwaliteiten van uw medewerkers kent en hierop vertrouwt. u kunt u niet meer bezighouden met alle details, en moet werk uit handen kunnen geven om tot de beste resultaten te komen. Een goede leidinggevende geeft medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen en kwaliteiten te laten zien.

Kenmerken

Naast de natuurlijke kwaliteiten van een leidinggevende zoals overwicht, een duidelijke visie, en empathie, anticipeert een leidinggevende bij voorbaat al op wat eraan zit te komen. Een duidelijke visie en doel, en een proactieve houding zijn kenmerkend. In de loop der jaren is leiderschap verder ontwikkeld tot coachend leidinggeven, waarbij gekeken wordt naar de individuele en teamontwikkeling. En dat gaat niet alleen om kennisontwikkeling, maar juist ook het stimuleren van verantwoordelijkheid, zelfsturing en autonomie.

Born ready?!

Als leidinggevende hoeft u hier geen aangeboren talent voor te hebben, veel is aan te leren. Een aanleg is dus fijn maar niet noodzakelijk. Maar ook gezien de eerste stap van persoonlijk leiderschap zou u al moeten kunnen bepalen of leiding geven iets voor u is. Zoals het met alle werkzaamheden is, worden we allemaal het meest gelukkig van een rol of werkzaamheden die bij onze talenten en natuurlijke kracht of natuurlijk potentieel passen.

Meer weten?

Wilt u weten wat bij u past? Neem dan contact op met paraDIGMA groep, wij helpen u graag persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en samen met ons label OffCourse bieden wij trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Het laatste nieuws