Het geheim van de match-maker tussen brein en baan
Geen dure assessments aan het einde van een sollicitatie, maar juist zoveel mogelijk kandidaten direct testen. Niet op IQ, maar op breinfunctionaliteiten. Eric Castien (BrainFirst) ontwikkelde een test die inzichtelijk maakt wát iemand slim maakt én in welke context. In onze nieuwste Anders Denken Podcast vertelt hij over deze vorm van match-making tussen brein en baan.
Al elf jaar richt Eric Castien zijn pijlen op de bovenkamer van onze samenleving. Bij de vraag wat mensen kunnen bereiken, wordt volgens hem te weinig rekening gehouden met breinfuncties, zoals het herkennen van patronen, snelheid van het verwerken van informatie en vasthouden van aandacht. Daarom richtte hij BrainFirst op: de match-maker tussen brein en baan.
Iedereen is een 8 of een 9, de vraag is waarin
Waarom zijn sommige mensen wél en anderen juist niet in staat om bepaalde hersenprocessen op volle toeren te draaien? En kun je dat, per proces, meetbaar maken? “Ja”, weet Castien na jarenlang onderzoek. “Iedereen is een 8 of een 9, de vraag is alleen waarin. Wij hebben allemaal natuurlijke talenten. Sommigen kunnen zich heel goed concentreren en blokkeren overbodige informatie. Anderen kunnen weer grote hoeveelheden informatie tegelijkertijd verwerken. Game-based assessments meten die vaardigheden bij jezelf, jouw team en (toekomstige) kandidaten voor een baan. Dat helpt je talentbeslissingen op een objectieve, data-draven en bias vrije manier te nemen.”
Hoe dit game-based assessment anders werkt dan bijvoorbeeld de bekende IQ-test? Beluister de Anders Denken Podcast!
Elke baan vraagt iets anders van het menselijk brein
Volgens Erik Castien kent elke baan specifieke uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de Luchtverkeersleiding van Schiphol. Daar zoeken ze kandidaten die zowel snel als accuraat zijn: een zeldzame combinatie, weet Castien. “Deze specifieke kwaliteiten laten zich niet vertalen naar schoolniveau, CV of persoonlijkheidstest, maar wel naar breinfuncties. Onze game-based assessments tonen aan of iemand het in zich heeft om zowel snel als accuraat te kunnen reageren. Op die manier hielpen wij Schiphol aan de beste talenten. Dan hebben we het hier natuurlijk over één hele specifieke baan, maar elke baan vraagt iets anders van het menselijk brein. Neem de werkcontext als ‘potje’ en het brein als ‘dekseltje’. Schroeven die beide soepel op elkaar? Dan heb je een grote kans op een duurzame inzetbaarheid van jouw talent. Anders gezegd verhogen onze assessments de kwaliteit van hires met 44 procent.”
De beste versie van jezelf zijn
Eind jaren negentig ontstond het idee dat alles maakbaar en aan te leren is. Een positieve benadering, die volgens Castien helaas niet altijd even positief uitpakt. “Einstein zei het al: ‘Als je een vis in een boom laat klimmen, zal hij zijn leven lang denken dat hij dom is. Anders gezegd: er valt veel winst te behalen als we op tijd snappen waar iemand wel en niet goed in is. Op die manier geef je iemand de kans de beste versie van zichzelf te zijn.”
Het geheim van talent
Dat bereik je volgens Castien niet met de traditionele loopbaantrajecten. “Door iemand gericht de vraag te stellen ‘waar zijn hart sneller van gaat kloppen’, beperk je het voorstellingsvermogen. Die persoon denkt namelijk altijd binnen bepaalde kaders, zoals sector of vooropleiding en dus onvoldoende out of the box. Wij laten iemand vergeten wie hij vandaag de dag is en kijken echt onder motorkap, naar dieper gelegen skills. Daar ligt het geheim van waar talent.
Meer weten over de match-making tussen brein en baan? Beluister de Anders Denken Podcast hier!
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Hoe emotionele intelligentie leiderschap en samenwerking versterkt Wat is emotionele intelligentie? Hoe ontwikkel je het? En waarom draagt emotionele intelligentie bij aan goed leiderschap en een betere samenwerking in teams? In [...]
Wicher Schols, hoofddocent en partner bij The School of Life, over emotionele intelligentie | Anders Denken Podcast #22 In deze aflevering van de Anders Denken Podcast is Wicher Schols te gast. [...]
De Brein Regie Methode als dé oplossing voor de burnout Stress en burnout zijn serieuze uitdagingen op de werkvloer, met negatieve gevolgen voor zowel medewerkers als organisaties. Constante stress leidt tot [...]