Motivatie: dit betekent het voor werkgever en medewerker
Motivatie: dit betekent het voor werkgever en medewerker
Wat is motivatie? Wat doet het voor uw medewerker? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van (on)gemotiveerde medewerkers? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Rudo Vissers, oprichter van paraDIGMA groep, antwoord
Laten we beginnen bij het begin, want wat is dat nou eigenlijk precies, motivatie? Volgens Rudo kan je motivatie het beste in drie werkwoorden omschrijven. “Wat drijft jou in het leven? Omschrijf dat maar eens in drie werkwoorden. Inderdaad, in drie WERKwoorden, want daarmee toon je aan dat je er iets voor moet doen. Veel mensen denken onterecht dat motivatie tot stand komt door beloning of geluk, maar dat klopt niet. Motivatie gaat in de eerste plaats samen met zingeving.”
- Benieuwd naar de drie persoonlijke werkwoorden van Rudo Vissers? Beluister de Anders Denken Podcast!
Geen Chief Happiness officer, maar een Chief zingeving
Volgens Rudo is die zingeving onmisbaar voor een goede gezondheid. “Mensen die zingeving ervaren, zijn minder vaak ziek, herstellen sneller en voelen zich gelukkiger. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de drijfveren en talenten van uw medewerkers: waar willen en kunnen zij in uitblinken? Geef uw medewerkers daar de ruimte voor, want als u uw mensen de ruimte geeft om te ontdekken wat echt bij ze past, krijgt u daar een enorme portie motivatie voor terug.”
Wanneer u mensen iets laat doen waar ze trots op zijn, zijn zij volgens Rudo sneller geneigd bij de organisatie te blijven werken. “Je maakt je medewerkers niet gelukkiger met een uur, in plaats van een half uur pauze. Dat verandert namelijk niets aan hun intrinsieke motivatie. Je maakt mensen gelukkiger door ze het gevoel te geven, dat zij iets kunnen betekenen voor een ander. Stel dan ook geen ‘Chief Happiness officer’, maar een ‘Chief zingeving’ aan!”
Veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid
Klinkt goed, maar hoe zorgt u ervoor dat uw mensen die zingeving vinden? “Door je mensen veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid te bieden”, zegt Rudo. “Ieder mens is wel ergens gemotiveerd voor. Het gaat erom dat je iemand daarin zijn eigen pad laat volgen. Stel je voor: je dochter wil kunstenaar worden, maar jij denkt dat het beter is om haar toch die juristenopleiding te laten volgen. Dan moet je er niet vreemd van opkijken, dat zij zich de rest van haar leven niet gemotiveerd voelt. Motivatie ontstaat namelijk pas op het moment dat je iemand zijn of haar eigen pad laat volgen. Stuur uw medewerkers daarom ook eens wat minder aan op instructies en wat meer aan op het eindresultaat. En stop met het praten over fouten. Fouten bestaan niet, als je maar bereid bent te leren van de ervaringen die je opdoet.”
Stuur jij jouw ongemotiveerde werknemers naar de bedrijfsarts?
Rudo sluit af met een interessante case: “Als ik jou de volgende vraag stel: welke organisatie heeft het meeste verzuim? Het bedrijf waar vijftig procent ongemotiveerd is? Of het bedrijf waar tien procent ongemotiveerd is? Dan weet jij het antwoord. Maar als ik jou dan vraag of jij je ongemotiveerde medewerkers naar de bedrijfsarts stuurt, is je antwoord waarschijnlijk nee. En daar gaat het mis. Want vanuit het gebrek aan motivatie haken je medewerkers af. Ze leven van weekend naar weekend, vervolgens van vakantie naar vakantie en uiteindelijk van verzuim naar verzuim. En niemand durft de vraag te stellen of ze eigenlijk wel gemotiveerd zijn om de rol te vervullen.”
- Meer weten over motivatie? Beluister de Anders Denken Podcast!
Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
In aflevering #27 van de Anders Denken Podcast gaan we in op een onderwerp dat voor steeds meer organisaties urgent wordt: de CSRD-wetgeving. Te gast is Cora Schop, ESG Director bij [...]
Mantelzorg en werk combineren is voor veel medewerkers een uitdaging. In Nederland zijn er 2,4 miljoen werkende mantelzorgers, wat betekent dat één op de vier medewerkers naast hun baan zorgt voor [...]
In aflevering #26 van de Anders Denken Podcast praat Kim Dirkse, mantelzorgmakelaar bij MantelzorgNL en adviseur bij stichting Werk&Mantelzorg, over het steeds relevantere thema mantelzorg. Kim deelt inzichten over hoe organisaties [...]