Schijnzelfstandigheid van zzp’ers en hoe zit het met ontslagrecht bij verzuim?
Anders Denken Podcast met Suzanne Meijers: schijnzelfstandigheid van zzp’ers en hoe zit het met ontslagrecht bij verzuim?
Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid en alles over het ontslagrecht (bij verzuim)
In 2025 zal de Belastingdienst harder gaan handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Wat betekent dat voor zzp’ers en organisaties, maar ook belangrijk: hoe kan schijnzelfstandigheid voorkomen worden? En wat zijn de kenmerken van een zzp’er? Een ander belangrijk onderwerp is het ontslagrecht. Want hoe zit het met het ontslagrecht voor een medewerker in het verzuim? En waar moeten organisaties rekening mee houden op het gebied van ontslagrecht? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers geeft uitgebreid antwoord op al deze ingewikkelde vragen in een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast.
Schijnzelfstandigheid
Aangezien de Belastingdienst harder gaat handhaven op schijnzelfstandigheid is het goed om stil te staan bij de vraag wanneer dit geldt en wanneer niet. “Er zijn drie belangrijke voorwaarden om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer: er moet loon worden betaald, er moet arbeid worden verricht, en de werkzaamheden moeten onder gezag van een opdrachtgever plaatsvinden.” Vooral de laatste voorwaarde betreft soms een grijs gebied. “Het gezagscriterium is vaak het struikelblok bij de vraag of iemand een echte zzp’er is of een schijnzelfstandige. Bedrijven en zzp’ers zullen goed moeten kijken naar deze drie voorwaarden en rekening moeten houden met negen criteria die de wet stelt om een zzp’er te herkennen.”
Meijers ziet dat krappe arbeidsmarkt er mede voor zorgt dat er veel schijnzelfstandigen zijn. “Er zijn veel mensen die zeggen als zelfstandige te willen werken. Tegelijkertijd kampen organisaties met een personeelstekort. Moet een organisatie daarom die zelfstandigen dan toch weigeren? Dat zijn situaties waarin het soms wringt.” In de podcast adviseert Suzanne Meijers organisaties en zzp’ers daarom om goed na te denken hoe de samenwerking eruit ziet en of het niet teveel neigt naar schijnzelfstandigheid.
Ontslagrecht bij een medewerker in het verzuim
In aflevering #23 van de Anders Denken Podcast gaat Suzanne Meijers ook uitgebreid in op het ontslagrecht. “Medewerkers worden in Nederland heel goed beschermd en geldt er een opzegverbod voor verzuimende medewerkers.” Er zijn echter wel wat uitzonderingen, zo geeft Suzanne aan. “Mocht een medewerker zich ziek melden, dan zal een werkgever een bedrijfsarts moeten inschakelen, zodat die kan beoordelen of een verzuimende medewerker arbeidsongeschikt is en of er wel of niet door gegaan kan worden met het opbouwen van een dossier. Een ander belangrijk punt is dat een bedrijfsarts in het rapport schrijft dat er werkgerelateerde factoren zijn die aan het verzuim ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een conflict. Dat is nog niet meteen een reden om over ontslag te praten, maar een werkgever kan wel in gesprek gaan met de werknemer om te bespreken of het ooit nog gezellig gaat worden. Soms is het beter om gewoon afscheid van elkaar te nemen.”
Het ontslagrecht is complex, vooral wanneer het gaat om verzuimende medewerkers of situaties met verstoorde verhoudingen. “Als de verhoudingen zo verstoord zijn, dan kan het nodig zijn om een derde partij erbij te halen. Arbeidsrecht is niet zwart-wit en psychologie speelt vaak een grote rol speelt in de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Dat maakt het arbeidsrecht ook zo interessant, vind ik. HR-professionals en werkgevers raad ik altijd aan om juridisch advies in te winnen voordat ze ingrijpende besluiten nemen. Een veelgemaakte fout is dat leidinggevenden te snel een beslissing nemen zonder de juiste procedure te volgen.”
Suzanne’s uitgebreide uitleg over de veranderingen in het zzp-beleid en het ontslagrecht biedt waardevolle inzichten voor zowel zzp’ers, als werkgevers en HR-professionals. Luister naar de nieuwste aflevering van deAnders Denken Podcast.
Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Het jaar 2025 brengt verschillende belangrijke veranderingen op HR-gebied. Van aanpassingen in de wetgeving voor zelfstandige ondernemers tot wijzigingen in sociale premies en arbeidsvoorwaarden, de veranderingen kunnen gevolgen hebben voor arbeidsrelaties en [...]
Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid en het ontslagrecht bij een verzuimende medewerker | Anders Denken Podcast #23 met arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers Een nieuw jaar is op komst en dus zijn [...]
Hoe emotionele intelligentie leiderschap en samenwerking versterkt Wat is emotionele intelligentie? Hoe ontwikkel je het? En waarom draagt emotionele intelligentie bij aan goed leiderschap en een betere samenwerking in teams? In [...]