Stress op de werkvloer
Het aantal mensen dat last heeft van stress groeit exponentieel, met als gevolg een verhoogd risico op (langdurig) verzuim. Dat betekent iets voor de koers van jouw organisatie op gebied van stressmanagement, vitaliteit en performance. Werken aan veerkracht is daarom urgenter dan ooit. Maar hoe pak je dat aan? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft stress-sociologe Suzan Kuijsten antwoord.
Stress-sociologe Suzan Kuijsten wordt gezien als één van Nederlands meest vernieuwende denkers op gebied van stressmanagement. Ze is CEO van de ‘School of stress’ en schreef de stressbestseller – Hollend voor je stress uit en de succesvolle opvolger: Gek op Stress, maar niet altijd. Suzan creëert spraakmakende events als het STRESSTIVAL, het NK Stress en de ‘Week vóór de stress’.
Stress is niet slecht
First things first: is stress per se slecht? “Alles behalve”, zegt Kuijsten. “Ons stressmechanisme zorgt voor veel geactiveerde energie, zodat je in een fight or flight modus kunt schieten. Zo werkt stress in je voordeel als je een deadline moet halen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je wekker gaat en je op moet staan. Anders gezegd is stress noodzakelijk om een prestatie te kunnen leveren. In de eerste plaats is stress dus een functioneel mechanisme. We moeten dus helemaal niet af van stress, we moeten alleen anders om leren gaan met stress.”
- Meer weten over wat stress precies is en hoe het (voor je) werkt? Beluister de Anders Denken Podcast!
All you can eat
Volgens Kuijsten is het probleem van deze tijd niet stress, maar het vast blijven zitten in die stress. “Stress is geen all you can eat buffet waar je eindeloos van kunt blijven opscheppen. Na gebruik moet het aangevuld worden. Je lichaam moet weer terugschakelen naar de normaalstand. En daar begint het gedonder, want daar hebben we geen tijd voor en geen zin in. In onze maatschappij zijn we verleerd hoe we moeten herstellen. Dus gaan we om te ontspannen naar een scherm kijken. Maar het brein maakt geen onderscheidt tussen een Excel-sheet, appje of serie. En ook door te sporten, komt het niet tot rust. Sport is namelijk geen herstel. Je verbruikt alleen nog maar meer energie.”
Herstel of plezier?
“We zijn het concept van plezier en herstel door elkaar gaan halen”, vervolgt Kuijsten. “We zijn gaan geloven dat alles wat ons een energiek gevoel geeft, ons bij laat tanken. En daar gaan we de mist in. Het kijken van een Netflix-serie geeft ons een endorfine-shotje. Maar dat betekent niet dat je herstelt, want echt herstel is saai. Je doet namelijk niets. En dat vinden we lastig, want de kracht van het niksen zijn we verleerd. We zijn telkens op zoek naar een nieuwe high.”
- Waarom we het zo moeilijk vinden om niks te doen? Dat hoor je in de Anders Denken Podcast!
De kracht van het niksen
Hoe herstellen we dan wel? “Door aan stressregulatie te doen. Ook op de werkvloer. Stress wordt vaak gezien als een individueel probleem, terwijl het als een collectief moet worden aangepakt. Het inruimen van hersteltijd moet een strategische keuze van de organisatie zijn. De mogelijkheid af en toe te kunnen niksen, om bij te kunnen tanken, moet in de cultuur worden opgenomen. Daar is een wereld te winnen. Het bezorgt je medewerkers die productiever, vitaler en gelukkiger zijn.”
Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Mensen je kostbaarste kapitaal? Zo investeer je erin! In 2022 hadden 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. En dat aantal stijgt ieder jaar opnieuw. Hoe komt dat? En nog [...]
Prof. dr. Wilmar Schaufeli over het Job Demands-Resources model | Anders Denken Podcast #19 In 2022 hadden 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. En dat aantal stijgt ieder jaar [...]
Stress-sociologe Suzan Kuijsten over stressmanagement | Anders Denken Podcast #18 Het aantal mensen dat last heeft van stress groeit exponentieel, met als gevolg een verhoogd risico op (langdurig) verzuim. Dat betekent [...]