Vakantieblues

paradigma-groep-opticien

Welkom op paraDIGMA.nl

Persoonlijk leiderschap

Vakantieblues: een serieus fenomeen of iets om ons achter te verschuilen?

De eerste werkweken na de zomer zitten er weer op. Hoe stonden uw medewerkers na de zomer aan de start; helemaal uitgerust en barstend van de energie, of toch niet? Zo makkelijk als mensen in de vakantievibe komen, zo lastig is het vaak om weer om te schakelen naar het werkritme. Bestaat er zoiets als vakantieblues?

Een vakantiedip hoort erbij

Waar werkgevers verwachten dat medewerkers uitgerust terugkomen van vakantie, is soms het tegenovergestelde het geval. Het wordt ook wel een vakantiedip genoemd; is dit iets waar de werkgever serieus rekening mee moet houden? Ymke Dorrepaal, psycholoog bij PSION, vindt van niet: “Laten we het onszelf vooral niet te moeilijk maken. Het is niet dat de ‘after’ vakantiedip die medewerkers voelen niet bestaat, het is volkomen logisch dat medewerkers er weer even in moeten komen. Het ís ook wennen om te beginnen na een periode vrij zijn. De wekker gaat weer vroeg, er staan allerlei afspraken en zij moeten terugkomen in hun vaste ritme. Hoewel het als werkgever belangrijk is om deze gevoelens serieus te nemen, moet het geen label worden om op onze gevoelens te plakken. Dit kan er juist weer voor zorgen dat het iets wordt om ons achter te kunnen verschuilen. Laten we ons er vooral niet te veel zorgen om maken!”

Ruimte voor gevoelens

Hoe ga je hier als werkgever mee om, zonder dat je de boel opblaast? Mensen willen het vakantiegevoel vasthouden, maar toch moeten ze weer aan het werk. Dat kan somberheid en zelfs hoofdpijn met zich meebrengen. Door te erkennen dat dit soort gevoelens normaal zijn en erbij horen, neem je vaak al flink wat zorgen weg. Door het tijd en ruimte te geven, buigen deze gevoelens als het goed is vanzelf om naar frisse energie.

Opstarten

Hier gaat het vaak mis. Veel werkgevers verwachten direct volledige productiviteit van medewerkers na terugkomst van vakantie. Of de medewerkers denken dat dit van ze verwacht wordt. Dat maakt de vakantiedip waarschijnlijk erger dan het is. Daarom is het belangrijk om medewerkers ruimte te geven om weer op te starten. Door medewerkers het vertrouwen te geven dat ze hun draai weer kunnen vinden, geef je ze wat lucht. Uiteraard is het van belang om dit niet alleen rondom de vakantieperiode te doen, maar het hele jaar door.

Moment van reflectie

De vakantie is voor velen ook een moment van reflectie. Past dit werk bij mij? Heb ik het nog naar m’n zin? Met deze vragen nog in gedachten, komen mensen weer terug naar kantoor. Een mooi moment om in gesprek te gaan met medewerkers. Hoe zit iemand in zijn of haar energie? Waar staat iemand? Wat zijn twijfels of zorgen? Door dit soort vragen te stellen, laat je zien dat je er bent voor de medewerker en dat het prima is om zoekend te zijn naar nieuwe motivatie. Bespreek hoe je als leidinggevende kan helpen om iemand z’n draai weer te laten vinden. Bijvoorbeeld door af te stemmen waar iemand zich het komende half jaar op gaat richten. Door te laten zien dat je voor medewerkers klaarstaat, voorkom je dat ze zich verloren voelen na hun terugkomst van vakantie.

Motivatie en werkenergie komen vanzelf terug

Goed terugkomen van vakantie is ook afhankelijk van de manier waarop iemand vertrekt. Als iemand relaxed weggaat, is de kans groot dat hij of zij ontspannen terugkomt. Een prettige werkcultuur waarin hard werken en voldoende uitrusten in balans zijn, draagt hieraan bij. Een cultuur waarin eerlijkheid en vertrouwen de basis vormen en het niet erg is als iemand zich een tijd even wat minder voelt. Dat hoort er namelijk gewoon bij en daar hoeven we geen labels als ‘vakantieblues’ op te plakken. Als op de werkvloer ruimte is voor die gevoelens, dan komen de motivatie en werkenergie vanzelf weer. Als iemand er écht heel zwaar aan tilt om weer aan de slag te gaan, wordt het misschien tijd om het gesprek aan te gaan of die persoon nog wel op de juiste plek zit.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u op een andere manier naar mens, werk en gezondheid kunt kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. 

Het laatste nieuws