Wat werkgevers beter niet kunnen doen met een rouwende medewerker
Rouw is een intens proces dat veel impact kan hebben op het persoonlijke leven van medewerkers. Het is daarom belangrijk om op een ondersteunende en respectvolle manier met rouwende medewerkers om te gaan. Ongepaste reacties of het ontbreken van begrip kunnen niet alleen het rouwproces bemoeilijken, maar ook leiden tot ongewenst arbeidsverzuim. In dit artikel bespreken we wat u beter niet kunt doen als een medewerker rouwt.
1. Het rouwproces niet serieus nemen
Het is belangrijk om de rouw van medewerkers serieus te nemen. Het bagatelliseren van het verlies, bijvoorbeeld door te zeggen “je moet verder”, kan de medewerker het gevoel geven dat hun verdriet niet erkend wordt. Dit kan de afstand tussen u en de medewerker vergroten. Daarnaast zijn er ook situaties dat de medewerker zich sneller wil aanpassen dan emotioneel haalbaar is, wat uiteindelijk kan resulteren in (verhoogd) arbeidsverzuim.
2. Geen flexibiliteit bieden
Rouwen vraagt om tijd en ruimte, maar ook om praktische aanpassingen in het werk. Door geen flexibiliteit bieden, zoals de mogelijkheid om werktijden aan te passen of tijdelijke afwezigheid te regelen, creëert u onnodige stress voor medewerkers. Medewerkers kunnen zich dan gedwongen voelen om te werken terwijl ze niet in staat zijn om hun taken goed uit te voeren, wat het risico op uitval vergroot. Geef medewerkers liever het vertrouwen om zelf aan te geven wat ze nodig hebben.
3. Geen communicatie over de verwachtingen
Vaak wordt vergeten dat duidelijke communicatie van belang is, vooral wanneer een medewerker in rouw is. Blijf met een rouwende medewerker in gesprek over de verwachtingen tijdens de rouwperiode. Zo voorkomt u onduidelijkheid en eventuele misverstanden. Onduidelijke of onrealistische verwachtingen kunnen ertoe leiden dat de medewerker zich onder druk gezet voelt, wat het herstelproces alleen maar vertraagt.
4. Rouw negeren of vermijden
Het vermijden van het onderwerp rouw kan de situatie verergeren. Als werkgever is het belangrijk om open te zijn over de rouwperiode, zodat medewerkers zich gesteund voelen. Iemand in rouw heeft het namelijk vooral nodig dat er naar hem of haar wordt geluisterd. Door iemand zielig te vinden en niet lastig te vallen, kan iemand het gevoel krijgen dat zijn of haar gevoelens ongewenst zijn. Aan werkgevers dus de taak om vinger aan de pols te houden en wekelijks in te checken bij de rouwende collega. Stel dan niet de vraag ‘hoe gaat het?’, want die is nu eenmaal erg lastig te beantwoorden. In plaats daarvan kun je vragen wat iemand nodig heeft. Of vragen hoe het gaat om werken en rouwen te combineren. Of gewoon zonder oordeel luisteren naar iemands verhaal. Erken dat iemand rouwarbeid aan het verrichten is en verwar de mentale staat van zijn die daarbij hoort niet met ziekte.
Meer weten?
Wilt u ondersteuning in het starten van het gesprek met een rouwende medewerker? Of hoe u duurzame inzetbaarheid kunt stimuleren? Neem contact op met een van de collega’s van paraDIGMA groep. Daarnaast kunt u ook bij één van onze labels terecht voor kennis en expertise op alle deelgebieden van duurzame inzetbaarheid.

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Met ruim 170 nationaliteiten op de werkvloer is culturele diversiteit in de schoonmaakbranche geen toekomstbeeld, maar dagelijkse realiteit. Toch blijkt het voor veel leidinggevenden een uitdaging: hoe ga je om met verschillen [...]
De arbeidsmarkt verandert continu. Daarom is het belangrijk om medewerkers in elke levensfase actief te ondersteunen. paraDIGMA groep gelooft dat inzetbaarheid dynamisch is en dat duurzame inzetbaarheid vraagt om een personeelsbeleid dat meebeweegt met [...]
Verandering is onvermijdelijk in een dynamische werkomgeving, maar het kan ook zorgen voor weerstand onder medewerkers. Hoe gaat u als HR-professional, manager of werkgever effectief om met deze weerstand? In dit artikel [...]