WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Zo zet je door in een uitzichtloze situatie

Hoe creëer je kansen als die er niet zijn? En hoe zet je door in een uitzichtloze situatie? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Bashar Alsayegh(26antwoord. Hij vluchtte in 2015 uit Syrië naar Nederland. Hier leerde hij zichzelf de taal aan en pakte hij een studie op. “98 procent van de tijd zeggen mensen nee tegen mij. Het draait uiteindelijk om die 2 procent. Daar komen kansen uit voort.”

In 2015 verloor Bashar, naast zijn vader en vele vrienden, ook zijn vrijheid. “Ik kon niet meer veilig naar buiten en werd thuis opgeroepen tot militaire dienst. Daarom besloot ik, in overleg met mijn moeder, om samen met mijn ernstig zieke broer het land te ontvluchten: op naar Europa. We vlogen naar Turkije, zochten een smokkelaar en voeren voor 900 dollar op de boot naar de Griekse eilanden. Vanuit daar reisden we over land naar Nederland toe. Hier aangekomen, kwamen we in een asielzoekerscentrum terecht.”

Geen thuis

Een jaar lang werden de broers Bashar, elke maand opnieuw, van het ene naar het andere AZC overgeplaatst. Doordat zij telkens van stad naar stad verhuisden, was het moeilijk zich ergens thuis te voelen. “Ik wilde heel graag Nederlands leren om me verstaanbaar te kunnen maken. Maar de cursus Nederlands was er in het AZC alleen voor minderjarigen. Ik was op dat moment 19. Daarom ging ik naar de bibliotheek. Daar leerde ik mezelf, uit verschillende boeken, een beetje Nederlands aan.” Toen de broers uiteindelijk een woning kregen, schreef Bashar zich direct in voor een officiële taalcursus.

Waarom doe ik dit?

Op je 19e in een vreemd land, met een zieke broer: de situatie leek uitzichtloos. Toch hield Bashar hoop. “Je moet jezelf altijd blijven afvragen waarom je iets doet: waarom ben ik naar Nederland gevlucht? Omdat ik geen vrijheden had en hier een toekomst wil opbouwen, zodat ik mijn familie kan ondersteunen. Als ik mezelf verdrietig of depressief voel, haal ik uit die gedachte mijn motivatie en doorzettingsvermogen.”

Kansen creëren

Bashar heeft maar weinig kansen gehad in Nederland. Die moest hij vaak zelf creëren. “Als ik stilzat en niks deed, gebeurde er ook niets. Ik kende namelijk niemand, dus moest kansen afdwingen. Dat deed ik door mijn omgeving te veranderen. Ik plaatste mijzelf op een plek waar wél kansen lagen. Dat deed ik door gesprekjes aan te gaan. En ja, dat was ontzettend spannend en vaak ook heel teleurstellend. 98 procent van de tijd zeiden mensen ‘nee’ tegen mij. Maar het draaide om die overige 2 procent. Daar kwam een eerste, en later ook meerdere keren, ‘ja’ uit voort.”

Anders denken

Bashar zit inmiddels op het hbo en studeert binnenkort af. Dan gaat hij het bedrijfsleven in. “Ik hoop op inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Dus niet Siar de zielige vluchteling, maar Siar de afgestudeerde professional. Waarom iemand mij moet aannemen? Vanwege mijn doorzettingsvermogen en capaciteit om anders te kunnen denken. Ik breng een ander perspectief met mij mee. Dat kan heel verfrissend zijn.’

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van Bashar Alsayegh? Beluister de Anders Denken Podcast!

Bashar Alsayegh
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant