Rens van der Vorst over technologie, werkt dat positief of negatief? | Anders Denken Podcast #9

ADPbanner

Welkom op paraDIGMA.nl

Digitalisering

Rens van der Vorst over technologie, werkt dat positief of negatief? | Anders Denken Podcast #9

Denkt u wel eens na over de impact van technologie op uw leven? Verbetert het de dagelijkse taken of gaat er meer verloren dan dat er wordt toegevoegd? Is appen het nieuwe roken, en is e-mail wel net zo handig als we allemaal denken?

Rens van der Vorst, technofilosoof, docent en onderzoeker op Fontys Hogeschool, gaat in gesprek met onze host Cis Hageman over de voor- en nadelen van technologie en de filosofie achter de keuzes die we daarin maken. Maakt technologie mogelijk dat we overal een (efficiëntere) oplossing voor hebben?

Technologie heeft verschillende kanten. Je kunt wereldwijd mensen ontmoeten, contacten onderhouden en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Maar inmiddels weten we dat de impact van bijvoorbeeld sociale media ook negatief kan zijn. Algoritmes kunnen een heel eigen beeld van de wereld geven, die per persoon verschillend is. Er zijn dus een aantal technologieën die echt objectief gezien de wereld niet beter maken. Microsoft Teams, Tikkie of Buienradar heeft ons leven daarentegen wel een stukje gemakkelijker gemaakt.

Rens stelt als belangrijkste regel: “Elke keer als technologie iets introduceert, gaat er ook iets verloren. Je kunt hele simpele voorbeelden noemen. Met de mobiele telefoon hebben we de wereld aan onze voeten. Die verbinding komt erbij, maar de verbinding met je medereizigers gaat een beetje verloren. Met Microsoft Teams win je op de reistijd, dat is een enorme plus. Tegelijkertijd is het nadeel dat je niet meer echt contact hebt en mensen in de ogen aan kunt kijken. Dat gaat dan weer verloren.

Voor organisaties geldt dat net zo. Dertig jaar geleden vonden we e-mail een fantastische oplossing, want vroeger moesten we brieven typen en posten. Dit gaat ons ontzettend veel tijd opleveren. Maar tegenwoordig kom je nooit iemand tegen die zegt ah e-mail, dat levert mij zoveel tijd op! Dat kost alleen maar tijd.”

Benieuwd naar de visie van technofilosoof Rens van der Vorst?

Iedere laatste donderdag van de maand kunt u weer een nieuwe aflevering beluisteren van de Anders Denken Podcast. Met deze podcast willen we prikkelen, informeren en inspireren op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

Het laatste nieuws