WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Samenwerken effectief maken: het bouwen van bruggen tussen autistische en niet-autistische collega’s

De werkvloer ‘moet’ inclusiever en meer divers! En dat word de werkvloer ook gelukkig. Toch is werken nog niet voor iedereen van zelfsprekend. Naar schatting heeft 1.2% van de bevolking een vorm van autisme. Dit komt neer op ongeveer 190.000 mensen in Nederland.  Echter blijkt uit onderzoek dat maar 29% van de mensen met autisme een reguliere baan heeft. Er gelden veel vooroordelen over het werken met mensen met autisme. Maar wanneer we streven naar een inclusief en divers personeelsbestand, kunnen deze collega’s niet missen. In het teken van Wereld Autisme Dag bieden we enkele tips om de communicatiekloof tussen medewerkers met en zonder autisme te overbruggen en effectief te kunnen laten samenwerken. En eigenlijk is dit niet heel anders dan voor veel collega’s die u al in dienst heeft.

5 aandachtspunten voor het werken met collega’s met autisme

  1. Bewustwording en educatie

Een essentiële eerste stap is het begrijpen van de uitdagingen waarmee collega’s met autisme te maken hebben. Organiseer workshops of trainingssessies om bewustzijn te vergroten en misvattingen weg te nemen. Laat ook eigen collega’s met autisme aansluiten zodat ze voorbeelden vanuit het werk kunnen geven.

  1. Duidelijke communicatie

Duidelijke en directe communicatie is vaak cruciaal voor collega’s met autisme. Ga voor open communicatie met duidelijke deadlines en specifieke instructies en vermijd dubbelzinnig taalgebruik en vage aanwijzingen. Bied, zoals bij alle collega’s, de ruimte om vragen te stellen voor verduidelijking.

  1. Flexibele werkomgeving

De behoeften van een collega met autisme kunnen anders zijn dan voor andere collega’s. Om samenwerking te verbeteren kan het creëren van stille werkruimtes voor concentratie, flexibele werktijden of het gebruik van e-mail of chat om sociale over communicatie te verminderen aanbevolen zijn.

  1. Benutten van sterke punten

Elk individu, ongeacht neurodiversiteit, brengt unieke sterke punten en vaardigheden naar het team. Identificeer en benut deze sterke punten door taken toe te wijzen op basis van individuele capaciteiten. Dit kan leiden tot een evenwichtige en productieve samenwerking waarbij iedereen bijdraagt op basis van zijn of haar talenten.

  1. Empathie en respect

Het bevorderen van een cultuur van empathie en respect binnen het team is van essentieel belang. Moedig open dialoog aan en creëer een omgeving waarin alle teamleden zich gehoord en gerespecteerd voelen. Dit kan het vertrouwen versterken en een gevoel van verbondenheid tussen autistische en niet-autistische collega’s bevorderen.

Wel of niet autistisch?

Conclusie? Het effectief samenwerken tussen autistische en niet-autistische collega’s vereist bewustzijn, communicatie, flexibiliteit, het benutten van sterke punten en een cultuur van empathie en respect. Nog een conclusie? Voor een diverse en inclusieve organisatiecultuur is ook bewustzijn, communicatie, flexibiliteit, benutten van sterke punten en een cultuur van empathie en respect nodig. Laat daarom het spectrum waar iemand zich op bevind de competenties niet beïnvloeden en organiseer een cultuur waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Bij paraDIGMA groep geloven wij dat iedereen die wil werken, kan werken en ondersteunen graag uw organisatie bij het mogelijk maken van deze wens. Ga voor meer informatie over onze visie naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Wereld Autisme dag 2024
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant