EIGENAARSCHAP
Stimuleer eigenaarschap binnen de organisatie
Voel jij je verantwoordelijk binnen jouw functie en neem jij initiatieven? Of ben je afwachtend en laat jij anderen het voortouw nemen? Dit is afhankelijk van het eigenaarschap dat jij toont.
Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap is het voelen van verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid nemen. Wanneer een medewerker eigenaarschap neemt, zal hij of zij bezig zijn met wat goed gaat en wat niet, initiatieven nemen en de verbeteringen volgen. Eigenaarschap is een vorm van intrinsieke motivatie. Hierbij hoeft een werknemer niet steeds aangespoord te worden om een taak uit te voeren, maar pakt hij of zij verantwoordelijkheid over de taak. Vaak wordt een taak al gedaan voordat het is gevraagd. Dit komt voort uit nieuwsgierigheid en een bepaalde maatstaf waaraan de medewerker wil voldoen. Medewerkers met een hoge mate van eigenaarschap stralen ook vertrouwen uit naar collega’s: ik onderneem actie, kom mijn woord na en neem verantwoordelijkheid over mijn acties. Dit zorgt op zijn beurt ook weer voor een positievere organisatiecultuur.
4 kenmerken van eigenaarschap
Ondanks dat eigenaarschap een gevoel is, zijn er toch enkele kenmerken die eigenaarschap beschrijven:
- Gevoel van verantwoordelijkheid: wanneer iemand zich verantwoordelijk voelt, is de kans groter dat die persoon er ook zorg voor draagt, het wilt controleren en die persoon neigt er vaak ook automatisch naar om het te verbeteren.
- Gevoel van identiteit: een medewerker toont meer eigenaarschap wanneer hij of zij het gevoel heeft dat het bij zijn of haar identiteit hoort. Een medewerker vervult de functie of voert een activiteit uit zoals hij of zij dat alleen kan.
- Gevoel van aanspreekbaar zijn: wanneer je ergens verantwoordelijk voor bent, wil je ook dat de verbeteringen en resultaten zichtbaar zijn voor anderen en dat zij jou ook hierop aanspreken.
- Gevoel van eigenwaarde: een medewerker moet ook het gevoel van eigenwaarde hebben en geloven dat hij of zij ook de vaardigheden bezit om de rol die hij of zij uitvoert te vervullen.
Waarom is eigenaarschap belangrijk?
Eigenaarschap is een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid en heeft raakvlakken met persoonlijk leiderschap. Bij persoonlijk leiderschap gaat het over de regie nemen op jouw eigen leven, bij eigenaarschap gaat het om verantwoordelijkheid nemen. En wanneer een medewerker duurzaam inzetbaar is, ervaart hij of zij meer werkgeluk, is hij of zij meer bevlogen en productiever en verzuimt minder.
Het stimuleren van eigenaarschap
Eigenaarschap kan zowel door de medewerker zelf als door de organisatie waarin hij of zij werkt worden gestimuleerd.
Tips om eigenaarschap te nemen
- Wees proactief, kom met ideeën.
- Wees betrokken bij de organisatie en je werk.
- Wanneer je een project hebt afgerond, neem dan de tijd om de resultaten te analyseren. Wat ging goed en wat kan beter?
Tips om eigenaarschap te stimuleren bij medewerkers
- Merk op wanneer er iets is verbeterd.
- Geef medewerker de ruimte voor eigen invulling.
- Vertrouw medewerkers, in plaats van hen continu te controleren.
- Laat medewerkers merken dat hun werk waardevol is.
Vergroot eigenaarschap binnen uw organisatie
Wilt u ook eigenaarschap van medewerkers vergroten en daarmee de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verhogen? paraDIGMA groep helpt u graag verder. Ons doel is om uw organisatie toekomstbestendig te maken. Dit vraagt om één integrale benadering van mens én werk. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
MEER EIGENAARSCHAP
Kom meer te weten over eigenaarschap als gevolg van duurzame inzetbaarheid en hoe u dit kunt verhogen bij medewerkers in een van onze artikelen.
Feedback geven en ontvangen is een belangrijk onderdeel van een positieve organisatiecultuur en de professionele groei en ontwikkeling. Vaak wordt er verwacht dat feedback gegeven en ontvangen wordt in de [...]
Bij het aantrekken van nieuwe medewerkers komt de term ‘employer branding’ veelvuldig naar voren. Maar wist u dat u nog een stap verder kunt gaan? Dan komt namelijk ‘personal branding’ [...]
Herken je dat? Diep van binnen voel je aan alles dat er iets niet klopt en toch ga je door. Vanuit angst, om uit een stabiele en veilige omgeving te [...]
Een tijdelijk contract klinkt voor sommigen heel aantrekkelijk: een medewerker die van uitdaging naar uitdaging hopt en ervaring op wilt doen en een werkgever die ‘nergens’ aan vast zit. Toch [...]
Meer te weten komen over duurzame inzetbaarheid en alles wat daarmee te maken heeft? Bekijk dan ook eens een van de andere thema’s.