WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Een kijkje in het werk van Nathalie Ruscaa en Didy Siere van team Veiligheid & Preventie

Veilig werken, dat wil iedereen. En dat is nu precies waar Nathalie en Didy, beide Hoger Veiligheidskundige in opleiding, voor zorgen. Zij geven graag een kijkje in hun werkdag en vertellen meer over waarom zij hun baan zo leuk vinden.

Nathalie werkt sinds 2017 voor paraDIGMA groep. “Ik heb verschillende functies gehad de afgelopen jaren waardoor ik steeds opnieuw werd uitgedaagd en mijzelf steeds kan blijven ontwikkelen. Op dit moment volg ik de opleiding tot Hoger Veiligheidskundige. Via deze opleiding ken ik mijn collega Didy”. Didy is eind 2022 gestart binnen team Veiligheid en Preventie van De Arbodienst als Hoger Veiligheidskundige in opleiding. “Ik zocht een organisatie waar ik door middel van het uitvoeren van interessante opdrachten ervaring op kon doen. Ik heb het idee dat er nog heel veel te ontdekken valt en vind het mooi dat ik dat hier kan doen met een leuk team bestaande uit collega’s met allerlei verschillende achtergronden. Iedereen in het team heeft eigen interessegebieden en expertises dus dat sluit goed aan bij de diversiteit aan opdrachten die wij krijgen.”

“Werken vanuit vrijheid en vertrouwen, zelf sturing geven aan je werk maar ook kunnen terugvallen op het team”

Nathalie en Didy voeren als Hoger Veiligheidskundige in opleiding RI&E’s uit en leren hierbij steeds weer iets nieuws: “Je krijgt bij iedere RI&E een kijkje in de keuken van heel verschillende organisaties. De ene keer bezoek je een bakkerij, dan weer een school, een fabriek of bijvoorbeeld een dierencrematorium. Op deze verschillende locaties gaan we in gesprek met medewerkers en leidinggevenden om de arbo omstandigheden in kaart te brengen en de locatie te observeren. Het is hierbij van belang oog te hebben voor de kleinste details en in de gesprekken goed door te vragen en in te zoomen op allerlei verschillende scenario’s. Zo krijgen we een zo compleet mogelijk beeld van de veiligheid en de mogelijke risico’s en stellen wij RI&E rapportage en een Plan van Aanpak op voor de klant. We merken dat we hierin echt met de klant mee kunnen denken en er vaak allerlei zaken naar boven komen waar de klant nooit aan had gedacht, maar die wel echt een wezenlijk verschil kunnen maken voor de veiligheid en het werkklimaat van de medewerkers. Het is mooi om daar zo’n concrete bijdrage aan te kunnen leveren.”

Team Veiligheid & Preventie

In het team Veiligheid & Preventie werken naast Nathalie en Didy ook A&O deskundigen, Veiligheidskundigen en Arbeidshygiënisten in opleiding. Het team wordt begeleid door hun betrokken manager Veiligheid & Preventie. “We voeren wekelijks teamoverleg en er is dan echte aandacht voor hoe iedereen in het werk zit. Als je ergens tegenaan loopt, wordt er direct over een oplossing gedacht. Je kunt elkaar zo helpen en hierdoor is er sprake van een goede balans. Er wordt echt wel wat van je verwacht, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen. Het komt regelmatig voor dat we met twee collega’s opdrachten uitvoeren omdat je zo meer ziet en een completer advies kunt geven. Omdat de collega’s verschillende achtergronden hebben, wordt er op verschillende manieren naar aspecten bij de klant gekeken, hierdoor zijn gezamenlijke klantbezoeken heel leerzaam. We weten dat er bij andere arbodiensten soms strakke afspraken zijn over hoeveel uur er staat voor de uitvoering van een RI&E. Bij De Arbodienst wordt er niet op die manier gewerkt. Hierdoor hebben we het idee dat we als professionals echt de ruimte krijgen onszelf te ontwikkelen en het resultaat is dat je uiteindelijk een steeds meer ervaren team hebt dat kwalitatief goede opdrachten met elkaar uitvoert. Je werkt vanuit vrijheid en vertrouwen en je kunt zelf sturing geven aan je werk, maar ook terugvallen op het team.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst zijn er nog volop ideeën. “Het team zit op dit moment echt in een fase waarin we aan het bouwen en ontwikkelen zijn met elkaar. Er liggen mooie ideeën om bijvoorbeeld meer concrete opvolging te geven aan het Plan van Aanpak dat we maken voor de klant. En ons vakgebied is heel breed, maar biedt veel mogelijkheden om je te verdiepen in specifieke gebieden, zoals bijvoorbeeld explosieveiligheid of ongevalsanalyses. Het mooie is dat wanneer je je hierin verder zou gaan specialiseren, er binnen de organisatie mogelijkheden zijn deze kennis in te gaan zetten bij de klant en zo onze dienstverlening uit te breiden en te optimaliseren. Daarnaast vinden we het leuk dat we steeds vaker door een van de Adviseurs Arbeid en Gezondheid worden aangehaakt om vanuit onze kennis en expertise mee te denken over de situatie bij bepaalde klanten. Op die manier kunnen we vanuit ons eigen team maar ook in samenwerking met de andere professionals van paraDIGMA groep echte impact maken op duurzame inzetbaarheid en veiligheid van medewerkers. Dat is waar we het voor doen.”

Bekijk onze vacatures

Ben jij nieuwsgierig geworden naar team Veiligheid en Preventie en zou jij een bijdrage willen leveren? Check hier welke vacatures wij op dit moment hebben openstaan voor dit team.

Dag mee met de Hogere Veiligheidskundige
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant