WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Wat kan de werkgever doen bij financiële problemen van een medewerker?

Vier op de vijf werkgevers heeft te maken met medewerkers die financiële problemen hebben. De bereidheid van werkgevers om hun medewerkers te helpen is groot, maar vaak zijn ze pas in een (te) laat stadium van de problemen op de hoogte. En dat is niet alleen problematisch voor de medewerker, maar ook voor de organisatie, want verzuim ligt op de loer. Hoe voorkomen we die financiële problemen? En in hoeverre ligt die verantwoordelijkheid bij de werkgever? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft onderneemster Annemarie van Gaal antwoord.

Annemarie van Gaal is ondernemer in hart en nieren. Eind jaren tachtig verhuisde zij naar Rusland om daar de grootste onafhankelijke uitgeverij van het land op te zetten. In 2000 verkocht Van Gaal haar belang in Independent Media en verhuisde ze terug naar Nederland. Hier runt zij diverse bedrijven in onder andere de media, retail- en vastgoedsector.

Kostenplaatje: 13000 euro per jaar

In tijden van inflatie en hoge energieprijzen lijkt budgetcoaching de heilige graal. Toch lost dat lang niet alle financiële problemen van medewerkers op, zegt Van Gaal. “Natuurlijk kunnen mensen pas werken aan hun financiële problemen, wanneer zij daar inzicht in verkrijgen. Maar wat we over het hoofd zien, is dat het dan al vaak te laat is.  Als iemand diep in de financiële problemen zit, moet je diegene echt bij de hand nemen en er stap voor stap voor zorgen dat hij weer in de zwarte cijfers komt.” Van Gaals advies? “Zorg ervoor dat jouw medewerker niet in de financiële problemen terechtkomt, want zodra dat gebeurt, ligt verzuim op de loer. De medewerker krijgt last van stress en neemt dat mee naar het werk. Uit onderzoek van Nibud blijkt zelfs dat één medewerker met financiële problemen een werkgever 13.000 euro per jaar kost. Dat wil jij voorkomen!”

Laat je medewerkers met je meedenken

Kortom: voorkomen is beter dan genezen, maar waar begin je? “Met het creëren van een veilige omgeving. Laat je medewerkers weten dat ze naar jou toe kunnen komen met hun problemen. En creëer bewustzijn. Leg je medewerkers uit wat het met hen en de organisatie doet als zij in de rode cijfers komen. En hoe fijn het dus is om in de zwarte cijfers te blijven. Natuurlijk is dat niet alleen jouw verantwoordelijkheid. Laat je medewerkers daarom met je meedenken. Stel je voor, jij wil de kosten voor de leaseauto’s drukken. Deel die probleemstelling met je medewerkers en laat hen meedenken in duurzame en betaalbare oplossingen, zoals bijvoorbeeld deelscooters.”

 

Als jij je vertrouwen in je medewerkers uitspreekt, vertaalt zich dat volgens Van Gaal in betere resultaten. Hoe?

Beluister de Anders Denken Podcast!

Er is altijd een oplossing

Helaas beperkt de strenge wet- en regelgeving de Nederlandse werkgevers vaak in het aanbieden van proactieve oplossingen, meent Van Gaal. “Het zou toch prachtig zijn als een werkgever een rekening van een medewerker mocht overnemen in ruil voor onbetaalde uren. Helaas wordt dat als schenking gezien en daar betaal je belasting over. Nog zo’n voorbeeld: onze uitkeringen. Natuurlijk moeten wij voor onze mensen zorgen, maar nu nemen mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering vaak geen promotie of salarisverhoging aan omdat hun vangnet dan wegvalt. Dat haalt de eigen verantwoordelijkheid bij de mensen weg. Gelukkig leerde ik in Rusland één hele belangrijke les: hoe gek de wet ook is, of hoe star de regel ook lijkt, er is altijd een oplossing. Laten we daar als ondernemend Nederland met elkaar over nadenken.”

Meer weten over het effect en het voorkomen van financiële problemen bij medewerkers?

Beluister de Anders Denken Podcast!

 

MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant