WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Zo vind je jezelf opnieuw uit

Hoe pas jij je in een moeilijke situatie aan? Hoe manage je stress? En hoe zoek je hulp? Met andere woorden: hoe vind jij jezelf opnieuw uit? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft fotograaf en motiverend spreker Patrick van der Jagt antwoord. Je kent hem wellicht nog van Het Rotterdamproject.

Patrick van der Jagt is bekend van het RTL-programma Het Rotterdamproject van Beau van Erven Dorens, waarin vijf daklozen de kans kregen om hun leven op de rit te krijgen. Patrick kreeg hulp, loste schulden af en kocht een telefoon en later een camera. Het lukte hem om af te kicken en hij bleek een talentvol fotograaf. Inmiddels heeft Patrick al meerdere exposities georganiseerd en werkt hij als motiverend spreker.

Durf om hulp te vragen

“Waar je ook vandaan komt en wat er ook gebeurt, jij kunt jouw leven opnieuw uitvinden”, weet Patrick. “En hé, het is oké om daar hulp bij te vragen. Hulp vragen, maakt je immers een slimmer mens. Helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben zelf 25 jaar verslaafd geweest en heb echt wel vaker om hulp gevraagd. Mijn probleem was dat ik nooit echt luisterde. Ik dacht dat het geen kwaad kon om toch nog één keertje een biertje te drinken en zo ging het opnieuw mis. Als je om hulp vraagt, moet je daar echt voor de volle honderd procent voor gaan!”

  • Meer weten over hulp vragen? Beluister de Anders Denken Podcast!

Patronen doorbreken

Jezelf opnieuw uitvinden, betekent volgens Patrick patronen doorbreken. “Je moet een hele nieuwe weg in durven slaan. En dat gaat pijn doen, want dat voelt niet lekker. Het voelt niet als jezelf en dat klopt, want je wordt een nieuw mens. En dat gaat niet over één nacht ijs. Als je wilt veranderen, ga je een keer op je ‘bakkes’. Dan is het de kunst om te blijven proberen, net zo lang tot dat nieuwe ‘eigen’ gaat voelen. En dat kan lastig zijn, zeker als je verwikkeld zit in je eigen probleem. Als mij iets niet lukt, ben ik geneigd om heel snel negatief te gaan denken. Nu weet ik dat ik dan snel om hulp moet vragen. Door met vrienden of gelijkgestemden te sparren, weet ik dat ik niet alleen ben. Dat helpt mij om positief te blijven.”

Breng mensen samen

Patrick wordt regelmatig uitgenodigd bij bedrijven als motiverend spreker. Daar ziet hij iets interessants. “Iedere medewerker heeft wel iets in de privésfeer, maar daar wordt zelden over gesproken. Ik pleit er dan ook voor om vaker bij elkaar te komen, om elkaar écht te leren kennen. Haal mensen uit de werksfeer, zodat zij op een andere manier kunnen levelen met elkaar. Dat brengt mensen dichter bij elkaar.”

Iedereen heeft een verhaal

Volgens Patrick heeft iedereen een eigen verhaal. “Iedereen struggelt met zijn eigen problemen, dus ook iedereen herkent wel iets in mijn verhaal. Het verbaast je wat mensen meemaken en hoe zij toch doorleven. Dat lukt hen door hulp te vragen. Niemand kan het alleen. Iedereen heeft anderen nodig. Durf dus om hulp te vragen en het ook te bieden, zonder oordeel. Het gaat niet om mensen redden, maar om samen doorleven.”

  • Meer te weten komen over het verhaal van Patrick van der Jagt? Beluister de Anders Denken Podcast!

Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant