WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Belangrijkste veranderingen voor HR in 2024

2024 is van start! Een nieuw jaar brengt veranderingen mee, en op HR -gebied is dat niet anders. Wij zetten voor u graag op een rij wat de wijzigingen voor dit jaar zijn op het gebied van arbeids- en salariswetgeving.

Veranderingen binnen salaris en vergoedingen

Uniform uurloon

Per 1 januari 2024 wordt er niet meer gewerkt met een wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- of maandloon, maar met een wettelijk bruto minimumuurloon. Dit zal voor medewerkers vanaf 21 jaar €13.27 per uur bedragen. Het minimumjeugdloon is met deze wijziging ook aangepast.

Reiskostenvergoeding

In 2023 werd de belastingvrije reiskostenvergoeding al verhoogd van €0.19 naar €0.21 per kilometer. In 2024 wordt dit bedrag opnieuw verhoogd naar €0.23 per kilometer.

Thuiswerkvergoeding

Samen met de belastingvrije reiskostenvergoeding zal ook de onbelaste thuiswerkvergoeding stijgen. In 2023 was deze vergoeding €2.15 per thuiswerkdag. Dit bedrag gaat in 2024 stijgen en zal naar verwachting neerkomen op €2.35 per dag.

Veranderingen binnen de arbeidswet

Verruiming vrijstelling OV-kaart

Reizen met het OV moet aantrekkelijker worden voor werkgevers en medewerkers. Daarom maakt het vanaf 1 januari 2024 niet meer uit op welke manier werkgevers een OV-kaart verstrekken, de fiscale gevolgen worden voor alle methoden hetzelfde. Voorheen was er veel administratie rondom het bijhouden van het gebruik, loonheffing inhouden en afdragen wanneer de medewerker de OV-kaart niet voldoende gebruikte. Gebruikt een medewerker de OV-kaart zowel privé als zakelijk, dan hoeft de werkgever hier geen loonheffing op in te houden en af te dragen. Ook hoeft hij of zij niet meer te controleren of de vergoeding niet hoger is dan de werkelijke kosten van het zakelijk gebruik.

Werkkostenregeling

In 2023 kwam de tijdelijke verruiming van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Dit betekende 3% over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom . Echter was dit een tijdelijke regeling en wordt deze in 2024 teruggedraaid. Het standaardtarief voor de werkkostenregeling wordt weer 1.92%. Het percentage van 1.18% boven de eerste loonsom van €400.000 blijft hetzelfde.

Verplichte CO2-rapportage

Heeft u een organisatiegrootte van 100 medewerkers of meer? Dan moet u vanaf 1 juli 2024 verplicht een CO2-rapportage indienen. In deze rapportage staat de CO2-uitstoot die door het zakelijke- en woon-werkverkeer van medewerkers wordt veroorzaakt. De rapportage van 2024 dient uiterlijk 25 juni 2025 te worden ingediend bij het RVO. Er is echter een uitzondering. Biedt u geen mobiliteitsregeling aan zoals een vergoeding of andere vervoersopties? Dan is uw organisatie vrijgesteld van deze rapportageverplichting. Er is namelijk geen administratie om in te dienen.

Aftopping 30%-regeling voor expats

Per 2024 gaat de ‘aftoppingsmaatregel’ van de 30%-regeling in voor buitenlandse medewerkers. Dit betekent dat buitenlandse medewerkers, onder strikte voorwaarden, gedurende maximaal vijf jaar 30% van hun inkomen belastingvrij mogen ontvangen. Met de ‘aftopmaatregel’ mag dit belastingvoordeel niet meer zijn dan de Wet normering topinkomen. Dit bedrag is €233.000.

Veranderingen binnen de arbeidsmarkt

Crisisregeling personeelsbehoud

Met de wens voor meer flexibiliteit voor werkgevers, komt er binnen het arbeidsmarktpakket de ‘crisisregeling personeelsbehoud’. Deze regeling geeft werkgevers de mogelijkheid om tijdens een bedrijfscrisis of noodsituatie medewerkers intern te herplaatsen. Daarnaast kunnen werkgevers medewerkers verzoeken om tijdelijk minder uren te gaan werken. Het doel van deze nieuwe maatregel is dat werkgevers hun personeelsbestand kunnen aanpassen in tijden van nood zonder waardevolle arbeidskrachten te verliezen.

Einde inkomensvoordeel

Met aanpassingen in het arbeidsmarktbeleid zijn er in 2024 verschillende wijzigingen in inkomensvoordelen. Zo verdwijnt het jeugd Lage-Inkomensvoordeel (LIV) per 1 januari 2024 en zal het LIV in 2025 volledig worden afgeschaft. Per 2026 zal ook het loonkostenvoordeel voor oudere medewerkers komen te vervallen.

Verbetering voor arbeidsgehandicapten

Met het afschaffen van verschillende inkomensvoordelen, is er wel verbetering in het loonkostenvoordeel voor herplaatsing van arbeidsgehandicapte medewerkers.

Meer over de veranderingen in 2024

Heeft u vragen over een van bovenstaande veranderingen, heeft u met één van deze veranderingen te maken of wilt u weten wat het voor uw organisatie betekent? Neem dan contact op met paraDIGMA groep. Onze labels hebben kennis en expertise op alle deelgebieden van duurzame inzetbaarheid en zorgen ervoor dat uw organisatie toekomstbestendig blijft.

MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant