WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Duurzame inzetbaarheid in een post-pandemische wereld: veerkracht op de werkplek

In de nasleep van de wereldwijde COVID-19-pandemie is de manier waarop we werken ingrijpend veranderd. De periode dwong organisaties snel om te schakelen naar nieuwe werkmodellen waar zij eerder nog gemakkelijk van weg konden blijven. Denken aan thuis / op afstand werken en online vergaderen. Vanuit de gedachte altijd maar op kantoor zijn en fysieke ontmoetingen naar het ‘nieuwe werken’ leidt tot nieuwe kansen en uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Hoe bevorderen organisaties veerkracht en welzijn op de werkvloer in een post-pandemische wereld?

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Eén van de belangrijkste leerpunten die werkend Nederland heeft gehaald uit de pandemie, is het belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Veerkrachtige organisaties konden veelal sneller reageren op de veranderingen en bleken beter in staat te zijn om de uitdagingen te tackelen. Ook voor medewerkers is veerkracht en aanpassingsvermogen van belang om bij te blijven in een snel veranderende wereld. Voortdurende (persoonlijke) ontwikkeling en permanente educatie in een gezonde organisatiecultuur zorgen ervoor dat medewerkers nieuwe vaardigheden opdoen en zich weten aan te passen aan nieuwe manieren van werken.

Mentale gezondheid

Tijdens de pandemie is het belang van mentale gezondheid meer in de spotlight komen te staan. Ook in de post-pandemische wereld is er veel aandacht voor het bevorderen van de mentale gezondheid. Ook al is de werkplek niet altijd waar de oorzaak van psychische problemen te vinden is, biedt het vanuit de werkvloer vaak gemakkelijkere toegang tot ondersteuning. Denk hierbij aan het inschakelen van een psycholoog of actief bijdragen aan een betere werk-privé balans door een flexibele werkregeling.

Inclusiviteit en diversiteit

Ook heeft de pandemie de bestaande ongelijkheden in de arbeidsmarkt vergroot. Mensen zijn hun baan verloren of hebben te maken met economische onzekerheid als gevolg van COVID-19. Een inclusieve en diverse werkomgeving waar medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond of identiteit, kan deze ongelijkheid verkleinen. Het waarborgen van gelijke kansen en actief bestrijden van discriminatie en vooroordelen op de werkplek zijn eerste stappen in het verminderen van de verschillen op de arbeidsmarkt.

Verbondenheid en samenwerking

Als laatste is het belangrijk voor de veerkracht van een post-pandemische organisatie dat er een cultuur van verbondenheid en samenwerking is. De abrupte overgang naar remote werken heeft bij sommige medewerkers geleid tot isolatie, vervreemding van collega’s en een afstand tot de werkvloer. Het is daarom belangrijk dat organisaties investeren in het opbouwen van sterke teams en het bevorderen van een gevoel van gemeenschap, zelfs wanneer zij volledig in een virtuele omgeving werken.

Toekomstgerichte post-pandemische wereld

De wereld verandert continu en niemand weet met zekerheid wat morgen gaat brengen. Daarom is investeren in duurzame inzetbaarheid belangrijker dan ooit. Mentale gezondheid verbeteren, veerkracht verhogen en inzetten op inclusie en verbondenheid geven medewerkers en organisaties een positie die hen voorbereid op wat gaat komen.

Hoe duurzaam is uw organisatie? Kom erachter met paraDIGMA groep. Wij en onze labels staan voor u klaar om uw organisatie en medewerkers toekomstbestendig te maken.

paraDIGMA groep - Duurzame Inzetbaarheid in een post-pandemische wereld
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant