WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Dit is het effect van digitalisering op duurzame inzetbaarheid

Het is echt zo, we leven in een digitaal tijdperk. Alles wat je nodig hebt binnen een handomdraai binnen bereik. Niet alleen privé, maar ook op de werkvloer groeit de digitalisering sterker dan ooit. Er wordt ook wel eens gezegd dat ‘vroeger alles beter was’ met de referentie naar de tijd voordat onze ogen op mobiele telefoons en tv’s zaten geplakt. Maar is dat ook zo? Dit zijn vijf effecten van digitalisering op duurzame inzetbaarheid.

5 effecten van digitalisering op duurzame inzetbaarheid

  1. Skills-gap en behoefte aan bijscholing

De snelle digitalisering brengt nieuwe technologieën en tools met zich mee. En met het tempo waarop dit verandert, kan het leiden tot een skills-gap bij medewerkers. Dit betekent dat de huidige vaardigheden niet meer aansluiten bij de vereisten van de functie. Om te kunnen blijven voldoen aan vereisten van de functie en duurzaam inzetbaar te blijven is continue bijscholing en training nodig.

  1. Flexibiliteit en remote werken dankzij digitalisering

digitalisering zorgt voor veel functies dat flexibel of remote werken mogelijk en gemakkelijker is. Door een laptop en online tools zoals Zoom en Teams is het voor veel functies niet meer verplicht om op kantoor te werken. Dit geeft medewerkers de mogelijkheid om een betere werk-privé balans te vinden en daarmee hun duurzame inzetbaarheid te verhogen.

  1. Verandering in taken en verantwoordelijkheden

Digitalisering en het toevoegen van machines en applicaties heeft het takenpakket van veel medewerkers veranderd. Routinetaken worden veelal geautomatiseerd en medewerkers krijgen andere taken zoals het controleren van het proces.

  1. Gezondheid en welzijn

De komst van digitale apparaten heeft ook invloed op de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. ‘Altijd aanstaan’ of ‘FOMO’ kan voor veel stress zorgen en de mentale gezondheid in verdrukking brengen. Daarnaast zijn veel beroepen zittende functies geworden, wat weer invloed heeft op de fysieke gezondheid. Om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te blijven verbeteren, kunnen werkgevers diverse initiatieven implementeren om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen. Denk hierbij aan ergonomische werkplekken, regelmatige (gezamenlijke) pauzes en trainingen voor time- en stressmanagement. Ook het preventief inschakelen van professionals zoals een psycholoog of vitaliteitsconsultant kan baat bieden.

  1. Digitale communicatie

Hoe ver collega’s van elkaar af staan (letterlijk en figuurlijk), geeft digitalisering geen reden meer om niet met elkaar in contact te staan. Dit geeft kansen om de productiviteit van medewerkers en teams te verhogen, maar geeft ook uitdagingen. Voor deze manier van samenwerken zijn namelijk effectieve digitale communicatievaardigheden nodig. Maar wanneer medewerkers dit onder de knie hebben, draagt digitale communicatie  bij aan een betere samenwerking, een hogere productiviteit en een verbeterde duurzame inzetbaarheid.

Ga voor een duurzame inzetbare organisatie met paraDIGMA groep

Digitalisering is van grote invloed op de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers en de toekomstbestendigheid van uw organisatie. Een preventieve aanpak gericht op een gezonde bedrijfscultuur en persoonlijk leiderschap draagt hieraan op de korte en lange termijn bij. Neem contact op met paraDIGMA groep voor advies op maat.

paraDIGMA groep - Dit is het effect van digitalisering op duurzame inzetbaarheid
MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant