De invloed van financiële stress op duurzame inzetbaarheid
Stress over persoonlijke financiën heeft meer invloed op de inzetbaarheid van uw medewerker dan u in eerste instantie misschien zou denken. Financiële zorgen hebben, net zoals alle privézaken, invloed op uw medewerker en op zijn of haar werk. Deze brengen veel stress met zich mee. Het kan zorgen voor een verlaagde productiviteit en uiteindelijk tot arbeidsverzuim. Wat kunt u als werkgever of HR doen om deze financiële stress te verlagen?
Invloed op de duurzame inzetbaarheid
De persoonlijke financiën van een medewerker spelen een grote rol bij de duurzame inzetbaarheid. Zo kan een medewerker zich bij een loonsverhoging extra gewaardeerd voelen en geeft dit extra vertrouwen. Maar financiële stress door bijvoorbeeld schulden verminderen de duurzame inzetbaarheid juist weer. De verminderde productiviteit kan leiden tot onzekerheden en uiteindelijk tot ‘Ik ben mijn baan niet zeker, doordat ik minder presteer’ of ‘Wellicht word ik wel ontslagen, omdat ik schulden heb’. Ook vragen zoals ‘Kan ik het mij wel veroorloven om minder te gaan werken?’ of ‘Hoe combineer ik zorgverlof met mijn werk?’, kunnen voor veel stress zorgen.
De rol van HR
Als HR professional kunt u veel doen om deze zorgen te verminderen. Als HR professional werkt u hard om iedereen zich goed te laten voelen op het werk, maar wanneer dit onderwerp blijft liggen, is het zonde van de inspanningen. De rol van HR in de financiële gezondheid van een medewerker is geen verplichting. Het gaat namelijk om privézaken. Wel hebben deze, zoals eerder verteld, invloed op het werk. Het is niet zo dat u als HR professional in de rol van de financieel adviseur moet stappen. Maar zekerheden en antwoord op vragen bieden die de medewerker nodig heeft om met een gerust hard aan het werk te gaan, of het bieden van informatie waarmee de medewerker naar een professional kan en gericht kan uitzoeken wat er aan de hand is. Merkt u dat het u echt een ‘ver-van-uw-bed-show’ wordt, dan kunt u altijd een externe partij inschakelen zoals een budgetcoach voor uw medewerkers. Maar als HR professional kunt u veel onzekerheden voorkomen.
Blijf financiële onzekerheden voor
NiDi Bedrijfsopleidingen biedt de opleiding Financieel Vitale Medewerkers: een praktische training waarbij het uitvoeren van praktische oplossingen centraal staat. Het uitgangspunt is een samenwerking tussen werkgever en medewerker. De medewerker is verantwoordelijke voor zijn of haar financiële vitaliteit; en de werkgever biedt de ondersteuning aan de medewerker om financieel inzicht te krijgen in zijn of haar situatie.
Wilt u meer weten over deze of onze andere opleidingen, trainingen en sparringsessies? Bekijk dan de website van NiDi Bedrijfsopleidingen voor meer informatie. Zo houdt u uw medewerkers duurzaam inzetbaar.
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Als ik klanten vertel dat jongeren geneigd zijn te kiezen voor organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben dan is er vaak wat scepsis. “Is dat wel echt zo? Er kiezen [...]
Op 12 september 2024 lanceerde het Amsterdam UMC, in samenwerking met publieke en private partners, het baanbrekende nationale project DESTRESS. Dit initiatief richt zich op het vroegtijdig herkennen van stress bij medewerkers. [...]
paraDIGMA groep heeft als doel om werkend Nederland duurzaam inzetbaar te maken, vanuit een eigen kijk op mens, werk en gezondheid. Naast een goed verzuimbeleid spelen (toegang tot) preventieve dienstverlening, organisatiecultuur, leiderschap [...]