Durft jouw medewerker trouw te zijn aan zichzelf? En hoe help jij hem daarbij?
Herken je dat? Diep van binnen voel je aan alles dat er iets niet klopt en toch ga je door. Vanuit angst, om uit een stabiele en veilige omgeving te stappen of de verbinding met personen of materiele zaken te verliezen. En daar waar je met je hoofd geen ‘nee’ durft te zeggen, doet je lijf het voor je. Het overkomt (te) veel medewerkers. Wat kunnen we hieraan doen? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft huisarts Juriaan Galavazi antwoord.
Juriaan Galavazi is arts, coach en auteur van de bestsellers ‘Van klacht naar kans’ en ‘Jij bent de liefde’. Volgens hem zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. In zijn werk helpt hij mensen dan ook om zich op beide vlakken weer echt fit te voelen. Dat doet Galavazi middels coachingstrajecten waarin hij mensen laat ervaren dat zij zelf een enorme invloed hebben op hun welbevinden.
Durf trouw te zijn aan de persoon die jij bent
De meeste cliënten van Galavazi komen helemaal niet voor de klachten waarvoor zij komen. Die klacht is slechts een signaal van het lichaam dat er iets niet werkt in het huidige leven. “Wij mensen houden ons graag vast aan het verhaal dat we voor onszelf verzonnen hebben, want: ‘als ik maar lang genoeg volhoud, komt er vanzelf een dag waarop ik gelukkig ben’. In de tussentijd zitten we in de wachtkamer van ons eigen leven. En dat moment van geluk? Dat komt niet. Tenminste, niet zolang er niets verandert. Want geluk zit hem niet in doorzetten en volhouden, om ergens in te passen en bij te horen. Geluk zit hem in trouw zijn aan de persoon die jij bent.”
De wachtkamer van ons eigen leven
Blijven we té lang plakken in de wachtkamer van ons eigen leven? Dan treedt er volgens Galavazi een kostbaar instrument in werking: ons lichaam. Dat trekt aan de bel wanneer jij te ver van je eigen koers afraakt. “Dit lijf vertelt jou exact wat er wel en niet kloppend is in jouw leven. Het is vervolgens jouw eigen verantwoordelijkheid om daarnaar te luisteren, maar dat vinden we lastig. Vaak proberen we een symptoom te ‘fixen’, terwijl we juist terug moeten naar de kern: wat klopt er niet in ons leven?”
Wat zullen anderen wel niet denken?
Volgens Galavazi ligt de verantwoordelijkheid van iemands welzijn en welbevinden dan ook bij de persoon zelf. “Ervaart een medewerker te veel werkdruk (stress)? Dan is het aan hem om dat met zijn leidinggevende te bespreken. En ja, dat vindt hij reuze spannend, want op het moment dat hij dit op tafel legt, gaan er allerlei programma’s draaien: ‘kan dat wel, hoort dat wel, wat denken mensen niet van me en loopt mijn baan nu gevaar?’ Zo verblindt de angst voor potentiële risico’s hem voor de daadwerkelijke risico’s die hij op dat moment loopt.”
Welke rol is er voor jou als werkgever weggelegd in deze situatie?
Beluister de Anders Denken Podcast!
Ontsnap uit die giftige omgeving
Daarmee doelt Galavazi op de risico’s van stress. “Stress ontstaat op die momenten waarop jij niet in staat bent om goed voor jezelf te zorgen. Als jij blijft hangen in een voor jou ongezonde (werk)omgeving en jij niet duidelijk aangeeft wat jouw grenzen en behoeftes zijn, ontstaat er te veel spanning. Dat maakt je lichaam ziek. En ja, ontsnappen uit die vertrouwde, maar giftige omgeving is ontzettend lastig. Het is dan niet de vraag of je gekwetst gaat worden, maar wanneer dat gaat gebeuren. En het is niet de vraag of er momenten gaan komen waarop mensen je niet gaan begrijpen, maar wanneer. Hoe het je in zo’n situatie lukt om trouw aan jezelf te blijven? Middels bewustzijn. Geluk is een keuze. Geen eenvoudige, maar wel een vrije.”
Meer weten over bewust leven en de onmiskenbare link tussen body en mind?
Beluister de Anders Denken Podcast!
Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!
GERELATEERDE BERICHTEN
Bij het aantrekken van nieuwe medewerkers komt de term ‘employer branding’ veelvuldig naar voren. Maar wist u dat u nog een stap verder kunt gaan? Dan komt namelijk ‘personal branding’ om de [...]
Een tijdelijk contract klinkt voor sommigen heel aantrekkelijk: een medewerker die van uitdaging naar uitdaging hopt en ervaring op wilt doen en een werkgever die ‘nergens’ aan vast zit. Toch geeft het [...]
5 vergaderingen, 10 actiepunten, 1 besluit. Alleen soms blijft dat besluit uit. Wat volgt er? Nog meer vergaderingen en nog meer actiepunten met de hoop dat er nu wel een besluit wordt [...]