WAT SPEELT ER OP
HET GEBIED VAN
DUURZAME INZETBAARHEID

Is werken (on)gezond?

De laatste jaren is burn-out en overspannenheid een groeiend probleem waar in de media meer en meer over wordt gesproken. En het verzuim door (werk)stress gerelateerde klachten neemt ook toe, aldusĀ TNO. In 2019 liepen de kosten voor het verzuim op tot 2,8 miljard euro per jaar. De oorzaak zoeken we vaak in hoge werkdruk, prikkels van e-mails en appjes in een 24/7 maatschappij. Is werken dan ongezond? Zeker niet! Sterker nog, werken is gezond, als we het op de juiste manier aanpakken.

Als we plezier hebben in ons werk kan het heel positief werken. Het werk geeft dan een doel, een identiteit, iets waar we ons verder in kunnen ontwikkelen of als je helemaal goed zit: een hobby. Simone Kolkman, Adviseur Arbeid en Gezondheid vanĀ De ArbodienstĀ en Petra van der Heijden, psycholoog bijĀ PSIONĀ gaan in op gezond werken, signalen herkennen en deze bijsturen wanneer nodig.

Herken de signalen van overbelasting op tijd

Dat spanningsklachten vooral voortkomen uit (te) hard werken is een grote misvatting. PSION ging hier al eerder op in viaĀ deze column. Psycholoog Petra van der Heijden legt uit dat het werk niet de oorzaak hoeft te zijn, maar het kan wel de plek zijn waar het effect als eerste te zien is. Hoe herken je dan de signalen? En nog belangrijker: hoe ga je er vervolgens mee om? Als eerste is het belangrijk om signalen als spierpijn, slecht slapen, prikkelbaar, extra gaan werken of juist minder werk willen of minder contact zoeken met mensen te herkennen. Dit zijn allemaal voorbeelden van overbelastingsklachten. (H)erkennen is Ć©Ć©n stap, maar het is daarna wel belangrijk dat je er iets mee doet.

Voorkom verzuim: hoe staat het met het werkgeluk?

De eerste stap in het voorkomen van verzuim is om even stil te staan bij de (werk) situatie. Wat vind je er eigenlijk van? Krijg je er (nog) wel energie van, of merk je dat je jouw werk niet meer met hetzelfde enthousiasme doet als een paar jaar gelden? Is je werkgeluk wellicht over de jaren heen veranderd of is het een plotselinge grote verandering in de (werk)situatie die ervoor zorgt dat je minder geluk ervaart? Praat hier ook over met collegaā€™s, vrienden en familie, zij kunnen een goed klankbord zijn als het gaat om een verandering in je energie of houding en gedrag.

Ga in gesprek met elkaar

Daarnaast is het heel belangrijk om in gesprek te gaan als je erachter komt dat je werkgeluk is verminderd. Wanneer je op tijd aan de bel trekt zijn er vaak mogelijkheden om de invulling van een functie wat aan te passen, zodat je er meer energie van krijgt en je er minder op leegloopt. Soms kan je ook tot de conclusie komen dat een bepaalde functie niet meer bij je past, dan kan er samen gekeken worden naar de mogelijkheden van een andere functie bij je eigen werkgever, of wellicht zelf bij een andere werkgever. Herken de signalen bij je medewerker of vermoed je dat het werkgeluk niet meer hetzelfde is? Ga dan het gesprek aan. Als werkgever heb je er ook veel baat bij om dit soort gesprekken op tijd te voeren met medewerkers en om mee te denken in hoe het werkgeluk vergroot kan worden. Ook als dit betekent dat je wellicht afscheid van iemand moet nemen. Je hebt namelijk als werkgever niks aan een ongemotiveerde medewerker die afstevent op een burn-out enĀ  mogelijk meerdere maanden in het verzuim terecht komt. Ga dus in gesprek en zoek samen naar de mogelijkheden om verzuim te voorkomen en het werkgeluk te vergroten.

Meer weten?

Wilt u uw werkgeluk vergroten? Neem dan contact op metĀ Ć©Ć©n van de labels van paraDIGMA groepĀ voor meer informatie. De labels van paraDIGMA groep werken nauw met elkaar samen om u optimaal te kunnen ondersteunen en begeleidingen bij uw duurzaam inzetbaarheidsvraagstuk.

Kunnen we u helpen?

Bel ons:

Ā 088 032 2400

Of neem contact op via ons formulier.
NEEM CONTACT OP

MAAK HET VERSCHIL

Kom werken voor paraDIGMA groep en help ons het verschil te maken op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid!

GERELATEERDE BERICHTEN

Ga naar de bovenkant