Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

pexels-vidal-balielo-jr-1682497

Welkom op paraDIGMA.nl

Zo krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie

9 weken deels betaald ouderschapsverlof

Of nu het eerste kindje geboren wordt of dat het de vierde is, de geboorte blijft altijd een bijzondere gebeurtenis. Maar de geboorte van een kind brengt veel verandering met zich mee: luiers verschonen, ’s nachts wakker worden en het huis babyproof maken. Je doet het (meestal) met veel plezier. Momenteel heeft de moeder minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof en de partner sinds juli 2020 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van de geboorte om een nieuwe werk en privé balans te vinden. Daarnaast hebben ouders nog 26 weken ouderschapsverlof die zij kunnen opnemen in de eerste 8 jaar van hun kind. Dit verlof is in principe onbetaald, maar daar gaat verandering in komen.

9 weken deels betaald verlof

Vanaf augustus 2022 gaat er wat veranderen in het ouderschapsverlof. Nu kunnen ouders 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 levensjaren van kun kind tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt binnen de organisatie of in de cao. Niet iedereen kan zich dit onbetaalde verlof veroorloven. Daarom heeft de Nederlandse overheid besloten om de eerste negen van de 26 weken te gaan uitbetalen. Zo kunnen ouders een uitkering van het UWV krijgen. Dit zal zijn voor 50% van hun eigen dagloon tot 50% van het maximale dagloon.

Opnemen in het eerste levensjaar

Er is wel een belangrijke eis bij het deels betaald ouderschapsverlof gekomen: de negen weken die worden uitbetaald moeten in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Is dat niet, dan worden deze weken bij de 17 resterende weken opgeteld. Deze kunnen dan nog wel in de eerste 8 jaren worden opgenomen, maar zijn wel onbetaald (tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt). Zo krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Wilt u meer weten over ouderschapsverlof of over hoe u uw werk en privé in balans kunt houden? Bij paraDIGMA groep hebben wij verschillende labels die u bij deze vraagstukken kunnen helpen. Zo kan de Adviseur Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst u helpen met het toepassen van deze nieuwe regeling. 

Het laatste nieuws